TOP

Zwarte Cross brengt eigen sneakermerk op de markt

Festivals kunnen niet doorgaan, maar de Zwarte Cross laat toch van zich horen. Het festival brengt met de Zwarte Cross Sneaker een eigen sneakermerk op de markt. De Zwarte Cross Sneaker is een ambachtelijke schoen waarmee het festival tijdens de coronacrisis actief blijft.

De Zwarte Cross Sneaker is een initiatief van festivalorganisator de Feestfabriek Alles Komt Goed BV in samenwerking met schoenenfabrikant Kops Schoenen. Kenmerkend voor het design van alle modellen is een witte, hoge zool. De leren schoen heeft een vrolijk design met zeer gedetailleerde print op leer. Het eerste design dat verkrijgbaar is, is een kleurrijke collage van polsbandjes van de Zwarte Cross van de afgelopen 25 jaar. Later dit jaar volgen canvas sneakers van gerecycled rubber en de stof van hennep. 

Ambachtelijk

De maker van de Zwarte Cross Sneaker is Kops Schoenen in Schaijk. Het familiebedrijf bestaat al ruim vijftig jaar en is een van de laatste Nederlandse ambachtelijke schoenfabrieken. Voor de Zwarte Cross Sneakers kozen zij voor een handgemaakte kwaliteitssneaker. Gemaakt in Europa, in kleine oplages, van hoogwaardige materialen, ademend en voorzien van een goed voetbed met tussenzool.

Animo

Over de reden om de Zwarte Cross Sneaker uit te brengen, is de organisator duidelijk. Nu er door corona geen festivals zijn en als gevolg daarvan geen inkomsten, moest er wat anders verzonnen worden om de vaste lasten te kunnen voldoen en de veertig medewerkers aan het werk te houden. De Zwarte Cross zou in juli worden gehouden, maar is nu verplaatst naar september. Mocht er geen animo voor de sneaker zijn, dan zal ‘er een nieuw konijn uit de hoge hoed moeten worden getoverd’. Is er wel animo, dan hopen beide partijen over tien jaar nog samen schoenen te produceren en ontwikkelen. 

De Zwarte Cross Sneakers  zijn uniseks, dus zowel voor dames als heren en voor grotere kinderen vanaf maat 36 tot en met 46. De schoenen zijn als limited edition van vijfhonderd stuks op 9 april te koop op de website van Zwarte Cross voor 89 euro. De organisatie verwacht dat deze gelimiteerde batch snel uitverkocht zal zijn. Als deze test succesvol verloopt, zullen meer sneakers volgen.

Beeld: Zwarte Cross