TOP

Zo ziet de eerste ‘coronaproof’ schoenenwinkel van Ziengs eruit

Hoe houd je winkelen in een anderhalvemetersamenleving naast veilig ook een beetje gezellig? Ziengs denkt het antwoord te hebben gevonden met een nieuw ‘coronaproof’ winkelconcept. De vestiging in Assen heeft de primeur.

Grote waarschuwingsborden, zwart-gele stickers op de vloer en ‘schreeuwerige’ hesjes – dat wilde schoenenketen Ziengs allemaal niet. Algemeen directeur Edward Doornbos en zijn team vroegen zich af of ‘coronaproof’ winkelen naast veilig ook een beetje gezellig, mooi en sfeervol kon. Daarnaast zat Doornbos met een vraagstuk waar meer schoenenretailers mee worstelen: hoe meet je de voeten en geef je goed pasadvies vanaf anderhalve meter afstand? Ziengs denkt het antwoord op deze vragen gevonden te hebben met een nieuw ‘coronaproof’ winkelconcept. De vestiging in Assen had als pilotwinkel op zaterdag 25 april de primeur.

Lees ook: Shoppen in een anderhalvemetersamenleving, hoe ziet dat eruit?

Gezichtsschermen

Naast de passchermen waar meer winkeliers mee werken, dragen de medewerkers van Ziengs in Assen ‘faceshields’ als ze klanten helpen. Een soort veiligheidsbrillen, maar dan voor het hele gezicht, die zijn bevestigd aan een kunststof band of petje. “Daarmee kunnen ze zorgeloos met klanten praten en ze advies geven over de juiste maat of pasvorm”, licht Doornbos toe in een persbericht. De winkelmedewerkers dragen handschoenen en T-shirts met de tekst ‘#staysafe – 1,5 meter’ op de mouw. “Zodat in één oogopslag duidelijk is wie tot het personeel behoort en we klanten aan de anderhalve meter afstand herinneren.”

Passend bij de huisstijl

Ziengs reguleert het aantal klanten in de winkel met de uitgifte van (schone) schoenlepels. Zijn de lepels op, dan moet de volgende in de rij wachten tot een andere klant de winkel verlaat. Bij de ingang staat ook een zuil met een automatisch desinfecteerapparaat. Het aantal zitplaatsen in Assen is afgestemd op maximumaantal klanten dat naar binnen mag. De zitjes zijn voorzien van een halve boog met een doorsnede van anderhalve meter. In de huisstijl van Ziengs, dus opvallend groen van kleur. De bogen moeten voorkomen dat andere mensen tijdens het passen in de ‘anderhalvemeterzone’ van de klant komen.

Weg vinden

Bij de kassa’s en in het midden van de banken hangen schermen van plexiglas, zodat mensen veilig rug aan rug kunnen zitten. Verder is de winkel voorzien van looproutes, die met groene voetstappen en verkeersborden op de vloer zijn aangegeven. “Iedereen moet zijn weg vinden in deze coronatijd”, aldus Doornbos. “Dat hebben wij vandaag gedaan. Schoenen kopen is een feestje en dat hebben we hiermee helemaal terug.”

Beeld: Ziengs