TOP

Zo kreeg de sneaker voet aan de grond

Tegenwoordig is het geen vraag of je sneakers hebt, maar welke. Wie draagt niet deze sportieve schoenen. Waar het woord vandaan komt, weten maar weinig mensen. We duiken erin.

Als het om de mode gaat kennen velen wel de geschiedenis van het mantelpakje of de befaamde little black dress. In de wereld van de tassen weten we dat Eastpak de eerste rugzak ontwikkelde en dat de leren rugzak daarvan een afgeleide is.

Weten we echter waar die sneaker vandaan komt, waar zo ontzettend veel mensen wel een paar van in zijn of haar kledingkast heeft staan, sommigen zelfs planken vol?

We moeten daarvoor terug naar het jaar 1887. Het woord werd in het Boston journal of education geduid als ‘de naam die jongens geven aan hun tennisschoenen’. En dan moet je dat zien als echte tennisschoenen, daar liep je niet ‘gewoon’ mee over straat. Als vijf jaar later de rubberzool zijn intrede doet, gaat de schoen al wat meer lijken op wat we tegenwoordig als sneaker beschouwen.

De sneaker of sneakers waren sportschoenen, meer niet

We introduceren nog een woord: Peds. Het is het Latijnse woord voor voet en wordt in 1917 verbasterd tot Keds, een merknaam voor een sneaker (Peds bestond al). Een sneaker ontwikkeld door de U.S. Rubber Company.

Waarom we dan tegenwoordig niet over Keds spreken? Omdat het woord sneaker veel meer in zwang bleef, ook al komen er in de geschiedenis steeds meer merknamen voorbij. Sneaker blijft de algemene benaming van het product van welk merk dan ook. Het is de advertentieverkoper Henry Nelson McKinney die de term sneaker begin twintigste eeuw continu laat vallen, waardoor deze ingeburgerd raakt.

Het is tevens de tijd dat de sneaker niet louter als sportschoen wordt beschouwd, maar meer en meer als vrije tijd schoen wordt gezien.

All-Stars en Superstars. Het lijkt wat, maar booming was het niet meteen

Als Converse in datzelfde jaar (1917) zijn eerste All-Stars op de markt brengt, vooralsnog als basketbalschoen, is dat nog niet direct een succes. Ex-basketballer Chuck Taylor deed nog een poging door tijdens zijn basketbal-lessen op scholen ook wat van deze All-Stars te verkopen, maar booming was de business niet.

Het suddert wat door met de zogenoemde sneaker en we moeten wachten tot 1920 wanneer Adidas het licht ziet en nog later, pas in 1969, is daar de Superstar. Volgens kenners de meest tijdloze Adidasschoen.

In al die tussenliggende jaren is er gestreden om de populariteit van de sportschoen. In 1948 komt Puma erbij en in de jaren vijftig krijgen alle sportschoenen wat meer populariteit maar het blijven vooral tennissers en basketballers die ze dragen.

De handtas werd populair dankzij Jackie Kennedy

Langzaam maar zeker ontdekt de jeugd deze sportschoen en als filmsterren als James Dean erop gezien worden, lijkt het hek van de dam. Het is net als met de handtas die nooit echt populair was, maar louter gezien werd als functionele tas. Pas toen presidentsvrouw Jackie Kennedy er een statement van maakte en later politica Margaret Thatcher er de show mee stal, werd het een populaire tas met voorschriften voor hoe je deze zo fashionable mogelijk dragen kon.

Dan is het nog maar wachten tot 1962 als Nike zijn intrede doet. De rest is ‘history’.

Tegenwoordig zijn er sneakerverslaafden die de nieuwste modellen niet kunnen weerstaan. Zaten sneakers vroeger louter in de sportieve tassen om mee te nemen naar de tennisbaan of het basketbalveld, tegenwoordig draagt iedereen sneakers. Sportief en comfortabel. Voor zowel in de vrije tijd als naar het werk. De All-Stars hebben het overigens in al die jaren uiteindelijk ook nog ‘gemaakt’.