TOP

Zijn loafers nog wel van deze tijd?

Wie gaat voor gemak zonder gepruts met veters of ritsjes denkt misschien gelijk aan de klassieke instapper. In 2021 noemen we deze schoensoort allang geen instapper meer maar loafer. De loafer heeft inmiddels vele modellen en varianten. Want al in 1908 werd dit schoeisel bedacht. De vraag is: ‘Zijn loafers nog wel van deze tijd’. En kun je er mee op kantoor verschijnen?

Die laatste vraag is in deze tijd weer minder relevant nu we geadviseerd worden om zoveel mogelijk thuis te werken. Tijdens een teamsvergadering of zoom meeting zijn in 99 procent van de gevallen namelijk je schoenen niet zichtbaar in beeld. En thuis is de loafer heerlijk om in te lopen. Met deze veterloze schoen kun je je altijd zorgeloos door het huis bewegen.

Oorsprong

De loafer is eigenlijk een afgeleide van de moccasin. Dit is schoeisel dat traditioneel gedragen wordt door de inheemse volkeren in Noord-Amerika. Het ontwerp van de loafer gaat terug naar 1908. De Noord Nils Tveranger uit Aurland bedacht het en bracht rond 1930 de Aurland moccasin om de markt. Later werd dit schoeisel de Aurland schoen genoemd.

Man of vrouw

De loafer wordt vaak gezien als de zomerschoen bij uitstek. Dat komt omdat het materiaal waarvan het gemaakt is meestal licht is. Daarnaast vinden veel mensen het ontwerp iets voor casual of vrije tijd en niet voor officiële gelegenheden of om naar het werk te gaan. Toch zijn er genoeg modellen die er trendy en chique uitzien. Die varianten zijn er overigens niet alleen voor vrouwen maar ook als schoenen voor heren. Maar wil je als man wel buiten gezien worden op een loafer, of als je op een date met een nieuwe vlam bent. De loafer wordt wel door de klassieke dandy gedragen. Er zijn genoeg modellen die perfect passen bij een vlotte outfit tijdens het uitgaan.

In de zomer zie je deze schoen vaker. Je kunt er heerlijk mee over de boulevard flaneren of slenteren. Van dat laatste woord is de naam loafer ook afgeleid. In het Engels betekent loafing namelijk slenteren. De loafer is je beste compagnon als je onderweg bent naar een terras. Je kunt ze ook makkelijk even uitschoppen als je je voeten op adem wilt laten komen.

Stevig

Naast de lichte loafers zijn er ook de stevige varianten met goed profiel. Deze kun je ook uitstekend in het najaar of winter dragen. Ga daarom vandaag nog winkelen voor het ideale paar. Het mooie is dat je ze in allerlei vormen en kleuren hebt, zodat er altijd een paar is dat bij je outfit past. Ben je gewend aan de klassieke veterschoen of stevige wandelschoen voor buiten, probeer dan eerst eens een loafer binnenshuis uit. Zo wen je aan het idee dat dit soort schoeisel makkelijk zit, prettig loopt en soepel om je voeten sluit. De Italiaanse mannen zweren erbij. Die kunnen nooit meer zonder. En aangezien deze Zuid-Europeanen bekend staan als stijlvol, trendy en modieus zullen de Nederlandse mannen met loafers beslist geen flater slaan. Zie je er toch tegenop een paar te kopen, leg ze dan voor jezelfs als cadeau onder de kerstboom.