TOP

Zelfs een glas champagne voor klanten is verboden*

Een koffiebar achterin de zaak, cocktails tijdens speciale koopavonden of een complete lunchroom voor hongerige klanten. Dat de scheidslijn tussen horeca en winkels vervaagt, bewijzen alleen al de conceptstores. Maar wat zijn de regels?

De achtergrond:
Conceptstore Hutspot in Amsterdam verhuurt winkelruimte aan ondernemers, kunstenaars en ontwerpers die meubels, accessoires en kleding verkopen. Horeca vormt daarbinnen een belangrijke ontmoetingsplaats, maar de gemeente Amsterdam heeft hier  nu een stokje voor gestoken. Het horecagedeelte moet dicht.

Beleid:
Per gemeente verschillen de regels, volgens de Vereniging Nederlandse van Gemeenten. De meeste gemeentes stellen dat een bepaald gedeelte van de winkeloppervlakte, 10 tot 30 procent, gebruikt mag worden voor horeca. Ook al mag er volgens het bestemmingsplan alleen maar detailhandel in zitten. Er geldt een ‘maar’ voor alcohol. Wie alcohol wil schenken krijgt te maken met de horecawet, vergunningen en de verplichte Verklaring Sociale Hygiëne.

Gratis glühwein serveren?
Dan moet een ondernemer een tapontheffing aanvragen bij de gemeente, ook als het om ‘schenken’ gaat in plaats van ‘verkopen’. Met deze ontheffing mogen retailers alleen bier, wijn, port of sherry schenken en het document geldt voor een maximale aaneengesloten periode van twaalf dagen.

Een glas champagne dan?
Nee sorry, ook daar is een tapvergunning voor nodig, meldt brancheorganisatie voor ondernemers in de non-foodsector Inretail. Zij krijgen in toenemende mate vragen over het combineren van horeca en retail. Ondernemers die geen vergunning hebben lopen het risico op hoge boetes van enkele honderden tot duizenden euro’s, mits de inspectie ze betrapt dan.  

Is dit niet achterhaald?
Ja, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Consumenten zouden volgens de brancheorganisatie ook in uitgaansgelegenheden mogen winkelen. Ook ING stelde dit jaar in een nota dat “de lijn tussen horeca en winkels vervaagt”. Sectormanager food en retail bij de bank, Dirk Mulder, zegt: “De retail is hier wat verder mee. Ikea en Hema hebben al langer een restaurantomgeving om de consument te trekken voor een dagje winkelen.”

En nu?
De strijd aangaan. D66 en de VVD in Amsterdam-Zuid hebben bij het College van Burgemeesters en Wethouders (B&W) een voorstel ingediend om soepeler om te gaan met regels voor ondernemers. D66’er Reinout de Vries en lid van de bestuurscommissie in Zuid, noemt Hutspot in Het Parool een mooi initiatief en een aanwinst voor de stad. “Laten we wat meer kijken naar wat kan, in plaats van wat allemaal niet mag.”