TOP

Yves Saint Laurent: Louboutin heeft rode zool niet uitgevonden

Schoenenontwerper Christian Louboutin klaagde in april van dit jaar het Franse modehuis Yves Saint Laurent aan vanwege het gebruik van zijn gepatenteerde rode zool. Maar Yves Saint Laurent geeft de rode zool niet zomaar op.

Louboutin wil de verkoop van de Yves Saint Laurent-schoenen, die op zijn eigen modellen  zouden lijken, in winkels in Manhattan als Saks Fifth Avenue, Barneys en Bergdorf Goodman die ook zijn merk verkopen, verbieden. In de aanklacht staat dat dit “zeer waarschijnlijk verwarring, vergissing en misleiding bij consumenten veroorzaakt.”

Christian Louboutin eist voor een federale rechtbank in Manhattan een schadevergoeding van ruim 1 miljoen dollar van het Franse modehuis wegens vermeende inbreuk op zijn handelsmerk en het namaken van het ‘meest onderscheidende kenmerk’ van zijn schoenen. 

Lodewijk XIV
Yves Saint Laurent bestrijdt dit en zegt al sinds de jaren zeventig schoenen met rode zolen te produceren, lang voordat Louboutin daarmee begon. In de rechtbankdocumenten die Yves Saint Laurent  in de verdediging van hun eigen schoenencollectie met rode zool gebruikt staat: “Rode zolen zijn een veelvuldig gebruikt sierelement in schoeisel, dat al dateert uit 1600, toen koning Lodewijk XIV op rode schoenen droeg. En in The Wizard of Oz liep Dorothy op robijnrode schoenen naar huis.”

Marktleider
Volgens de Daily Mail meldt Yves Saint Laurent in een verklaring over de kwestie, dat de merkrechtclaim van Christian Louboutin op het ‘exclusieve’ gebruik van de rode zool vals is. “Als marktleider in luxe vrouwenschoenen weet Louboutin of zou hij moeten weten dat er talloze andere modellen met rode zolen zijn gemaakt”, aldus het aangeklaagde Franse modehuis.