TOP

Wolky ziet af van een eigen webshop

Het Nederlandse comfortschoenenmerk Wolky ziet uiteindelijk af van een eigen webshop voor consumenten. Dit initiatief zorgde afgelopen weken voor veel commotie in de schoenenbranche.

Volgens de eigenaar van Wolky, Anthony Diks, was de webshop in eerste instantie bedoeld voor retailers die moeite hebben met het opzetten van een eigen webshop.

Wolky wilde deze winkeliers een A-locatie op internet bieden. Wij hebben onze nek uitgestoken en geprobeerd om onze klanten op een fatsoenlijke manier te helpen. Het was absoluut niet onze bedoeling om de retailers omzet af te nemen. De schoenen van Wolky zijn al ruimschoots via internet verkrijgbaar. Maar van die aankopen zien winkeliers met een fysieke winkel helemaal niets terug. Door een Wolky-webshop te lanceren met een verdeelsleutel, hebben wij oprecht gemeend daar iets aan te kunnen doen, zodat ook de Wolky-dealers met een stenen winkel rendement zouden zien van een online aankoop. Maar de meerderheid was er tegen, en als er zoveel weerstand is, houdt het op.”

Onderbuikgevoel
“Veel winkeliers zien het internet als een bedreiging voor de fysieke aankopen in hun winkel en niet als aanvulling. Naar mijn idee zijn die negatieve reacties vanuit een onderbuikgevoel ontstaan. “Wij hebben geprobeerd dit te weerleggen met duidelijke argumenten, maar hebben het gevoel niet weg kunnen nemen,” aldus Anthony Diks.

Het schoenenmerk had een folder met een uitvoerige uitleg over het webshop-initiatief naar zo’n 350 klanten gestuurd. Volgens Anthony Diks heeft 20 procent van deze retailers zich als deelnemer aangemeld. Hij is teleurgesteld dat de inkooporganisaties ook negatief op de Wolky-webshop hebben gereageerd, want hij had verwacht dat ze het initiatief naar hun leden toe zouden ondersteunen.

Inschattingsfout
Inmiddels hebben de retailers van Wolky een brief ontvangen met de mededeling dat de webshop van de baan is. Daarin schrijft Anthony Diks, namens het Wolky-verkoopteam dat het schoenenmerk, ondanks het feit dat vooraf was ingecalculeerd dat het initiatief een hoop reacties los zou maken, een inschattingsfout heeft gemaakt.