TOP

‘Winkelsluiting wordt verlengd, shoppen op afspraak mogelijk toegestaan’

Het kabinet wil de winkels na 3 maart nog niet helemaal openen, maar overweegt private shopping toe te staan, melden ingewijden aan de NOS.

Het lijkt erop dat de verplichte winkelsluiting wordt verlengd. Dat melden ingewijden aan de NOS na het Cathuisberaad van zondag. Hoeveel langer de winkels dicht moeten blijven, is nog niet bekend. Mogelijk mogen retailers na 3 maart wel iets meer; na click & collect is er nu gesproken over het toestaan van winkelen op afspraak. Op dinsdag 23 februari staat er weer een persconferentie gepland.

Toenemende druk

De druk om de winkels op 3 maart te openen nam de afgelopen dagen toe. Niet alleen vanuit brancheorganisaties, maar ook vanuit de winkelgebieden zelf. Centrummanagers, ondernemers- en binnenstadverenigingen uit 75 plaatsen riepen afgelopen vrijdag in een brandbrief naar de overheid en burgemeesters om de huidige maatregelen te versoepelen. Volgens Inretail is de grens bereikt. “Het geld is op”, schreef de brancheorganisatie eerder in een persbericht. “Ondernemers duiken steeds dieper in de schulden. Er dreigen talloze persoonlijke faillissementen.”

‘Second best’

Tegen de NOS zegt Inretail-directeur Udo Delfgou niet te snappen waarom de winkels vanaf 3 maart niet open mogen. “Met ons vindt overigens bijna heel Europa dat; in Frankrijk, België zijn de winkels gewoon open.” Over het toestaan van private shopping zegt Delfgou dat dit ‘zo ruim mogelijk zou moeten’. “Niet alleen één op één. Winkels die groter zijn moet je meer mogelijkheden bieden. Maar het is een second best.”

Foto: Schoenvisie