TOP

Winkels Bretoniere Group failliet verklaard

Na de groothandelstak heeft de rechtbank in Oost-Brabant nu ook het faillissement uitgesproken over de winkels van de Bretoniere Group.

Na de wholesaletak volgt vandaag het faillissement voor de schoenenwinkels van de Bretoniere Group, het moederbedrijf van de Nederlandse schoenenmerken Fred de la Bretoniere en Shabbies Amsterdam. Bretoniere Retail NL BV is op woensdag 13 maart door de rechtbank in Oost-Brabant failliet verklaard. Onder de bv vallen de winkels in Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Den Haag, Groningen, Maastricht en Utrecht, en een leeratelier. Dat meldt het Faillissementsdossier.

Vorige week bracht Quote al naar buiten dat Wholesale I was omgevallen, de bv die de groothandelsactiviteiten van het bedrijf omvat. Directeur Dennis Mok liet op zondag 10 maart in een verklaring weten dat ook het faillissement voor de overige bedrijfsonderdelen, waaronder de eigen winkels en webshop, was aangevraagd. Voor een deel van de bv’s loopt de aanvraag nog. Het gaat om Bretoniere Online BV en Bretoniere International BV, waaronder de activiteiten voor de Belgische en Duitse markt vallen. Bij het schoenenbedrijf werken ongeveer 120 mensen.

Poging tot doorstart

Mok schrijft: “De directie betreurt het faillissement ten zeerste en hoopt dat er voor de iconische merken en de gepassioneerde en loyale medewerkers een doorstart kan worden gerealiseerd met een nieuwe eigenaar.” In het licht van een mogelijke doorstart doet de directie op dit moment geen nadere mededelingen, maar het lijkt erop dat het bedrijf goede hoop heeft voor een oplossing. De Bretoniere Group was tijdens vakbeurs Gallery Shoes in Düsseldorf ‘gewoon’ aanwezig met de wintercollecties 2019-2020 van Fred de la Bretoniere en Shabbies Amsterdam. De winkels zijn vooralsnog open. Het is op dit moment niet mogelijk om via de webshop te bestellen.

Dalende omzetten

Volgens Mok heeft de schoenensector niet kunnen profiteren van de economische opleving. “Sinds het einde van de economische crisis zijn de omzetten in de branche blijven dalen, in totaal inmiddels met 25%.” Ook voor de Bretoniere Group hebben de marktomstandigheden tot aanhoudend teruglopende omzetten geleid. “De afgelopen periode is door betrokkenen gewerkt aan een duurzame toekomst. Daarbij is gezocht naar een strategische partner, maar deze inspanningen hebben niet geleid tot een overname.”

Internationale ambities

In november 2014 nam investeerdersgroep Karmijn Kapitaal een meerderheidsbelang in de Bretoniere Groep. Dennis Mok werd in juli 2016 aangesteld als nieuwe directeur. Onder zijn leiding werd het schoenenbedrijf verder geprofessionaliseerd en een ambitieuze internationale groeistrategie uitgerold. In een interview met Schoenvisie gaf hij destijds aan dat de groeimogelijkheden in het buitenland lagen. De focuslanden waren Duitsland en Denemarken als springplank naar de rest van Scandinavië.

Nieuwe wind

Sinds Moks aanstelling waaide er een nieuwe wind door het bedrijf. Het hoofdkantoor van de Bretoniere Group verhuisde in 2017 van schoenenstad Waalwijk naar het centraal gelegener Den Bosch. De monobrandstores kregen een make-over naar een modulair, licht en ruimtelijk winkelconcept. Shabbies breidde uit met een kinderschoenencollectie, een samenwerking met Zandbergen Footwear.

Het schoenenbedrijf ging daarnaast sterker inzetten op de (online) marketingactiviteiten en samenwerkingen met influencers. Fred de la Bretoniere strikte bloggers Yara Michels (hoofdredacteur van Linda Meiden en Chapter Friday) en Sanny Verhoeven (Sanny zoekt Geluk) en stylisten Jetteke van Lexmond en Lonneke Notenboom. Shabbies Amsterdam werkte samen met de influencerzussen Charlie en Lizzy van der Ligt.

Of het nu een samenwerking of verhuizing was, de Bretoniere Group had doorlopend nieuws te melden. De laatste maanden werd het echter stil rond het bedrijf.