TOP

Winkels blijven voorlopig dicht, alleen open op afspraak vanaf 3 maart

Mode- en schoenenwinkels blijven voorlopig dicht. Winkelen op afspraak mag vanaf 3 maart. Dat hebben demissionair premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge bekend gemaakt tijdens de persconferentie dinsdagavond.

De demissionaire bewindsmannen kondigden kleine versoepelingen aan onder voorwaarden. Voor mode- en schoenenwinkeliers geldt dat ze vanaf 3 maart klanten in de winkel mogen ontvangen, mits die klanten zich minimaal vier uur van tevoren hebben aangemeld. Het is toegestaan om maximaal twee klanten per verdieping toe te laten, met een maximum van zes keer per uur. Uiteraard gelden wel de mondkapjesplicht en de anderhalve meter, benadrukte Rutte. Het winkelen op afspraak leidt vooral voor de kleinere winkelier tot wat meer lucht, zegt hij. “We beseffen dat het voor het grootwinkelbedrijf weinig soelaas biedt en daarom zijn we met deze sector in gesprek over de mogelijkheden.”

Verruiming

Verder mogen contactberoepen als kappers weer aan de slag en mogen middelbare en mbo-scholieren minimaal één dag per week weer naar school. Verder komt er een verruiming voor buitensporten voor jongeren en jong volwassenen tot 27 jaar. De avondklok, die sinds zaterdag 23 januari van kracht is, wordt verlengd tot 15 maart. Mensen mogen tussen 21.00 en 4.30 uur niet zonder geldige reden op straat zijn.

‘Niet gratis’

“We doen hiermee iets heel spannends, verruiming is in deze fase niet gratis”, zei Rutte over de versoepelingen. Wel tekende hij erbij aan dat deze versoepelingen kunnen worden teruggedraaid als de komende weken de besmettingscijfers weer sterk oplopen. Om dat te voorkomen deed hij ook een dringend beroep op de Nederlandse bevolking om zich goed aan de basisregels te houden, zoals laten testen bij milde klachten, handen wassen en afstand houden. “Ons gedrag doet ertoe.”

Avondklok

Het pakket geldt voor twee weken. De besmettingscijfers lopen nog op en het ziet er niet naar uit dat er over twee weken derhalve extra versoepelingen komen. De avondklok wordt in principe verlengd tot maandag 15 maart. Een week eerder neemt het kabinet een nieuw besluit over de maatregel. Mogelijk wordt de maatregel dan weer verlengd, afhankelijk van de coronasituatie op dat moment. Op maandag 8 maart is er een nieuwe persconferentie waarin een besluit wordt genomen over de periode na 15 maart.

Teleurstelling

De boodschap dat de winkels, restaurants, cafés en club onder meer dicht moeten blijven is een grote teleurstelling voor ondernemers die sinds de lockdown, nu bijna tweeënhalve maand, verplicht gesloten zijn. De roep onder mode- en schoenenwinkeliers om desondanks toch open te gaan wordt luider. In het Drentse dorp Klazienaveen volgen zo’n 80 tot 100 van de 140 winkeliers hun eigen weg. Zij gaan op 2 maart weer open, of het nou mag of niet. Niet om te rellen, maar omdat het echt niet anders kan, zegt Harrie van der Velde, de mede-eigenaar van vrouwenmodezaak Niezing Heijes en voorzitter van de lokale ondernemersvereniging. Hij vertelt: “Als er naast private shopping geen extra versoepelingen komen, kun je er gerust vanuit gaan dat er tot Pasen niets gebeurt. Maart is een belangrijke aanloopmaand voor de mode- en schoenenretail. Zonder is er voor veel winkeliers weer een heel seizoen naar zijn grootje.” En dat is volgens Van der Velde niet langer vol te houden. “De overheidssteun, hoe sympathiek ook, is niet genoeg om alles te betalen. De personeelskosten alleen al. Ik krijg ongeveer 40 procent van de totale loonsom vergoed. De overige 60 procent moet uit eigen zak komen, terwijl ik door de verplichte sluiting nauwelijks omzet heb.”