TOP

Winkeliers presenteren eigen plan bij mogelijke najaarsgolf: ‘Geen lockdown meer’

Bij een nieuwe coronagolf zullen winkeliers ingrijpende maatregelen als een lockdown, coronatoegangsbewijs of beperkte openingstijden niet meer steunen. Dat kondigen brancheorganisaties aan namens de sector.

Foto: Schoenvisie/Renate Zoutberg

In plaats daarvan wil de sector het besmettingsrisico in winkels met preventieve maatregelen laag houden. Dat staat in een plan dat de Raad Nederlandse Detailhandel, Inretail, CBL en het Vakcentrum op verzoek van het kabinet hebben opgesteld en ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. “Preventie heeft de afgelopen twee jaar goed gewerkt”, zo stellen de retailvertegenwoordigers. “Winkels stonden nooit op GGD- of RIVM-lijsten als besmettingsbron.”

Basis goed organiseren

Retailers zetten in op ventileren, ruimere openingstijden wanneer dat toegevoegde waarde heeft en maatregelen om het drukteverloop in de winkels in de gaten te houden. “Zo wordt de basis in winkels en winkelgebieden goed georganiseerd.” Ook steunt de sector ‘actief’ de boostercampagne, naast de basisregels om vaak de handen te wassen, in de elleboog te niezen, te testen bij klachten en thuis te blijven bij een positieve uitslag.

Stapsgewijs uitbreiden

Mochten de coronabesmettingen verder oplopen, dan pleit de detailhandel voor verdere uitbreiding van deze maatregelen. Te beginnen bij het terugplaatsen van hygiënemiddelen als handpompjes en desinfectiezuilen in winkels, voor zover die er niet al staan. Volgende stappen zijn het invoeren van een afstandsmaatregel, het plaatsen van spatschermen, een mondmaskerplicht opleggen en gericht winkelen instellen met een maximumaantal bezoekers op de winkelvloer.

Geen draagvlak

Voor verdergaande ingrepen als een nieuwe lockdown, de invoer van een coronatoegangsbewijs of het beperken van de openingstijden is geen draagvlak meer. “Die zijn namelijk niet-proportioneel in relatie tot het aantoonbaar lage risico van besmetting in winkels”, aldus de branche. “Bovendien wil het kabinet omzetverlies dat verder in de toekomst ontstaat door dwingende coronamaatregelen niet compenseren.”