TOP

‘Winkelier moet nadenken over extra baan’

Kleine zelfstandigen, vooral die in de modebranche, moeten zich voorbereiden op een andere toekomst, als we hoogleraar Cor Molenaar mogen geloven. Door dalende inkomsten moeten modewinkeliers volgens hem wel nadenken over een extra baan.

Hoogleraar bedrijfskunde Cor Molenaar van de Erasmus Universiteit, reageert in het Parool op cijfers van het Bureau Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam. Dit bureau becijferde dat 28 procent van de Amsterdamse zelfstandigen met een eigen bedrijf in de detailhandel een inkomen heeft onder het wettelijk sociaal minimum in 2012. Twee jaar eerder was dat nog 25 procent.

Armoedegrens

Dat betekent dat de meeste zelfstandige winkeliers niet meer kunnen leven van de opbrengsten uit hun zaak; het merendeel draait momenteel met verlies. Dat betekent volgens de krant dat steeds meer winkeliers onder de armoedegrens dreigen te belanden.

Molenaar zegt in een reactie dat dat nog ‘aan de lage kant’ is, omdat de situatie de laatste drie jaar ernstig verslechterd is voor winkeliers. Volgens de hoogleraar lijdt tussen de zestig en zeventig procent van de winkeliers verlies. Daardoor geven ze zichzelf onder meer weinig of geen salaris.

 

Klappen modebranche 

 

De hardste klappen vallen volgens Molenaar in de modebranche, voornamelijk door het veranderde koopgedrag van de consument. Die zoekt de beste prijs en blijft dat de komende jaren doen. Molenaar voorspelt dat de prijzen de komende vijf jaar nog met een kwart zullen dalen.

 

Molenaar schetst een ongunstig toekomstbeeld voor de modewinkelier. De omzet is de afgelopen jaren met zeventig procent gedaald, zegt hij. En dus vraagt hij zich hardop af of winkelier nog een fulltime functie kan blijven, omdat er gedurende de reguliere openingstijden maar een fractie van de omzet wordt gehaald.

Volgens hem is het verstandiger om de winkel op gezette tijden te sluiten, omdat er op bepaalde dagen toch maar een fractie van de omzet wordt gehaald. Bovendien kunnen winkeliers daarnaast een andere baan aannemen.