TOP

Winkelhuur te hoog? Stap naar de rechter!*

Bijna twee derde van de winkeliers vindt de huidige huurprijs te hoog. Maar goed nieuws: veel ondernemers hebben recht op een lagere huur.

Hoge winkelhuren zitten al lange tijd veel retailers dwars. Maar volgens Lagerehuur.nl, een initiatief van juristen, is huurverlaging een reële optie. Naar aanleiding van recente huurverlagingsacties van ketens V&D en Miss Etam bracht Goos Marketing Research in opdracht van Lagerehuur.nl in kaart hoe zelfstandige ondernemers aankijken tegen de huidige huurprijzen.

Reële kans

Bijna twee derde (64 procent) van de winkeliers vindt de huidige huurprijs te hoog. Dat het mogelijk is bij de rechter huurverlaging te vragen, is bij 60 procent van de ondervraagden onbekend. “Van alle winkeliers die bij ons aankloppen voor het realiseren van een lagere huur, heeft 3 op de 4 een reële kans op huurverlaging van 10 tot meer dan 30 procent”, zegt Peter Stevens, medeoprichter van Lagerehuur.nl.

In vrijwel alle gevallen komen huurder en verhuurder samen tot een oplossing en komt de zaak niet eens voor de rechter, geeft Stevens aan. Als een verhuurder niet wil meewerken, dan verlaagt de rechter de huurprijs. Stevens: “Het heeft dus zeker zin om te laten bekijken of zij recht kunnen hebben op een lagere huur.”

Zelf onderhandelen

Lagerehuur.nl raadt ondernemers af zelf te onderhandelen. Door gebrek aan juridische kennis en kennis over de juiste huurprijzen, is de kans groot dat ondernemers genoegen nemen met te weinig verlaging. Daarbij zijn er twee uitzonderingen voor verlaging: als een winkelier in zijn eerste contractperiode zit, valt er moeilijker te heronderhandelen over de prijs. En een winkelhuur mag de afgelopen vijf jaar niet zijn verhoogd of verlaagd.

De kosten voor een haalbaarheidsrapport van Lagerehuur.nl bedragen 250 euro. Daarna brengt het platform pas kosten in rekening bij een succesvolle huurverlaging.