TOP

Wim Blok vertrekt als directeur bij Nederlands Leder en Schoenen Museum

Met ingang van 23 december legt Wim Blok zijn taken neer als directeur van het Nederlands Leder en Schoenen Museum in Waalwijk.

Dat laat Slem Waalwijk weten in een persbericht. “In goed overleg met het bestuur van de Stichting is besloten dat de wegen zich scheiden”, aldus het bericht. “In het licht van de voorgenomen verhuizing van het museum naar het Raadhuisplein is er behoefte aan een nieuwe, frisse blik op de toekomst.”

Professionalisering

Blok trad in 1988 aan als directeur van het Nederlands Leder en Schoenen Museum. Onder zijn leiding werd een collectieplan geschreven, het aantal verzamelterreinen ingekrompen en hiaten in de collectie aangevuld. De vaste tentoonstellingen in het museum werden vormgegeven en er kwam een ruimte voor wisselexposities. De leerlooierij en schoenfabriek werden ingericht, die voor steeds meer bezoek van groepen zorgden. In 2001 ontving het museum het predicaat ‘Erkend Museum’. Tijdens de viering van zijn 25-jarig jubileum als museumdirecteur (2013, red.) liet het bestuur al weten dat Blok een ‘ongelooflijke bijdrage’ aan de professionalisering van het museum geleverd. “We zijn Wim zeer erkentelijk voor zijn verdiensten.”

Wim Blok juli 2013  credit Twan Schellekens

‘Cultuur-historische parel’

In 2013 fuseerde het Nederlands Leder en Schoenen Museum met educatie- en innovatiecentrum Slem. Een van de doelen van de fusie was het museum naar het centrum van Waalwijk te halen. Volgens de coördinerend wethouder, Henk Heuverling, ontstond met deze stap een ‘langverwachte kans om deze cultuur-historische parel naar de binnenstad de brengen en aan een breder publiek te tonen’. Sindsdien is er veel tijd besteed aan het vinden van een nieuwe locatie. “Een dossier dat Wim Blok met veel doorzettingsvermogen heeft geleid”, aldus Slem.

Nieuwe locatie

In het verlengde van Bloks vertrek komt ook de verhuizing dichterbij. Op 15 januari sluiten de deuren van de Elzenweg. De bedoeling is om vanaf eind april 2017 tijdelijke museumlocaties door de stad te openen. In het pand van Slem aan het Raadhuisplein wordt een tentoonstellingsruimte ingericht en verspreid over het centrum van Waalwijk komen meerdere plaatsen en activiteiten waar het schoenen- en leerverleden van de streek zichtbaar wordt. Op deze manier wil Slem de aansluiting maken tussen de oude en nieuwe locatie.

Foto: Twan Schellekens