TOP

Welke schoenen dragen tijdens het autorijden?

Als bestuurder van een auto ben je verplicht om je goed te gedragen, zodat je geen gevaar of hinder veroorzaakt in het verkeer. Misschien heb je er nooit echt over nagedacht, maar het dragen van goede schoenen valt hier ook onder. In dit artikel lees je welke schoenen je het beste kunt dragen tijdens het autorijden.

Dit kun je beter niet dragen tijdens het rijden

Laten we beginnen met het schoeisel dat je beter niet kunt dragen tijdens het autorijden. Een slipper is een voorbeeld van een ‘schoen’ die je beter niet kunt aantrekken achter het stuur. Een slipper kan namelijk dubbel klappen tijdens het rijden of blijven hangen achter het pedaal. Sokken en blote voeten tijdens het autorijden zijn ook ‘not done’, omdat je daarmee geen grip hebt op het pedaal. Je voet kan daardoor van het pedaal glijden.

Wat is wel veilig?

Als je gaat autorijden, kun je het beste kiezen voor schoenen met een dunne zool. Daarnaast is het belangrijk dat de schoenen goed ventileren en dat de enkel vrij is, zodat je je voet goed kunt bewegen. De schoenen moeten niet te groot zijn en comfortabel zitten. De hiel van de schoen moet hoog genoeg zijn want, zo voorkom je dat de schoen uit kan glijden. Verder is het belangrijk dat de schoenen een platte onderkant hebben, waardoor je de pedalen onder je voeten goed voelt.

Wat voor schoenen vallen hieronder?

Schoenen met een hakje of hoge ‘kisten’ kun je beter in de kast laten staan als je van plan bent om in de auto te stappen. Sneakers zijn wel schoenen die erg geschikt zijn om te dragen tijdens het autorijden. Wist je trouwens dat automerk Jaguar speciale schoenen heeft ontworpen voor tijdens het autorijden? Deze nette schoenen zijn perfect om te dragen naar het werk, maar hebben wel een super flexibele zool. De schoenen zijn zo ontworpen dat ze onmogelijk achter het pedaal blijven hangen.

Wat je nog meer kunt doen Naast het dragen van de juiste schoenen, is het ook belangrijk dat je geen dikke winterjas draagt achter het stuur. Een dikke winterjas kan er namelijk voor zorgen dat je niet goed genoeg vastzit in de gordel, waardoor de functie van een gordel niet meer goed werkt. Bij een noodstop of een ongeluk kun je alsnog van de stoel vliegen. Dit geldt helemaal voor kleine kinderen die in een kinderstoeltje zitten op de bijrijdersstoel.

Verplichte verzekering auto

Mocht er toch iets verkeerd gaan, door je schoenen of ergens anders door, dan kan iedereen terugvallen op zijn verzekering auto. Omdat het niet wettelijk verboden is om op slippers te rijden, zal de verzekeringsmaatschappij wel uitbetalen bij een ongeluk. Al blijft voorkomen – zeker bij ongelukken – beter dan genezen. Dus trek vooral achter het stuur de juiste schoenen aan.