TOP

Week van de waarheid voor V&D *

Het wordt een spannende week voor de noodlijdende warenhuisketen V&D. Vier panden in de grote steden worden mogelijk ontruimd op last van de rechter. En valt een faillissement nog af te wenden?

De ‘week van de waarheid’ voor warenhuisketen V&D is aangebroken. Van alle kanten ondervindt het bedrijf weerstand tegen de maatregelen die het wil nemen om weer financieel gezond te worden.

Hoewel alle stakeholders, in de woorden van de interim-ceo Don Roach, “grote concessies moeten doen om het voortbestaan van de winkelketen te waarborgen”, is er van alle kanten verzet.

Ontruiming

Werknemers overwegen een gang naar de rechter om de loonsverlaging van 5,8 procent, vastgoedeigenaren tekenen bezwaar tegen de huurverlaging en de huurvrije periode van vier dagen en IEF Capital wil via de rechter ontruiming van vier panden afdwingen.

Dit vastgoedbedrijf is eigenaar van twaalf V&D-panden, waaronder die in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht, en wil het huurbedrag deze maand gewoon gestort zien worden. Dit kort geding dient morgen.

Dreigend faillissement

De vraag is of V&D het bedrag overmaakt. Vrijdag stelde het opnieuw een ultimatum over de huurvrije periode van vier maanden ingaand op 1 februari en de huurkorting.

Mocht de warenhuisketen dit niet voor elkaar krijgen, dreigt een faillissement. Eigenaar investeringsmaatschappij Sun Capital wil alleen een investering doe van 40 miljoen euro als alle betrokken partijen, waaronder ook de banken, consessies doen.

Volgens Property.nl zinspeelt V&D bewust op een faillissement om zo te krijgen wat het wil. Roach zou in een brief spreken van een kritisch punt. Dat banken V&D geen geld meer willen lenen, is volgens een woordvoerder “ incorrectie informatie”.    

‘Uitstel executie’ 

Retaildeskundige Cor Molenaar noemt faillissement de enige optie voor V&D. Tegen de NOS zei hij dat de kans klein is dat de kosten voor de winkelketen omlaag gaan. De investering van 40 miljoen van Sun Capital noemt hij ‘uitstel van executie’.

Ook zal V&D zijn strategie moeten aanpassen op de huidige markt, zegt Molenaar tegen de NOS. “Wij zijn door de crisis, de recessie en doordat we zijn gaan sparen, anders gaan kopen. Wij vinden V&D gewoon niet leuk meer en daar hebben ze niet op ingespeeld.”