TOP

Waardijk Schoenen strijkt neer in Heemstede: ‘We zetten 90 jaar schoenenhistorie voort’

Een nieuw hoofdstuk voor Waardijk Schoenen. Na 70 jaar verruilt het familiebedrijf Bloemendaal voor Heemstede. Op 31 oktober opende eigenaar Bert Waardijk de deuren van zijn nieuwe filiaal in het voormalige pand van het Brabants Schoenenhuis.

Deze kans kan ik niet laten lopen. Dat is wat Bert Waardijk, de eigenaar van Waardijk Schoenen, denkt als hij hoort dat het Brabants Schoenenhuis by Dungelmann in Heemstede een nieuwe eigenaar zoekt. De ondernemer denkt op dat moment al langer na over een herlocatie in Zuid-Kennemerland (Noord-Holland). “We hadden al een winkel in Bloemendaal, maar we hadden daar moeite om de omzet op peil te houden”, legt hij uit. “Het centrum trok te weinig bezoekers. Heemstede heeft daarentegen echt een regiofunctie. Er zitten meer dan honderd winkels, veelal zelfstandigen, met een groot aanbod in modeboetieks. Daarbij is Teun Verzaal, de oud-eigenaar van het Brabants Schoenenhuis en eigenaar van het winkelpand, een goede vriend van me. Op deze plek worden al negentig jaar schoenen verkocht. Het voelt goed die traditie voort te zetten.”

Flitsverbouwing

De twee bedrijven waren al voor het faillissement van Dungelmann met elkaar in gesprek over een mogelijke overname. Waardijk is blij dat er nu overeenstemming is bereikt. Op 8 oktober krijgt hij de sleutel; op 18 oktober is de eerste verkoopdag. “We hebben het pand binnen tien dagen verbouwd”, zegt hij. “Met oog op duurzaamheid hebben we zoveel mogelijk van het interieur behouden en overgoten met een ‘Waardijk’-saus’. We wilden dat onze passie voor het vak en service richting de klant van de presentatie zouden afspatten.” De winkel oogt warm en huiselijk. Geometrische kleurvlakken in wit, beige en bruin sieren een van de wanden. De andere muren staan strak in de witte verf. In het midden van de zaak is een groot zitblok, met daaromheen diverse paskrukken. En waar je ook kijkt, overal staan bloemen.

Officiële opening

Wethouder Nicole Mulder (Financiën) van de gemeente Heemstede is aanwezig om de winkel officieel te openen. “We zijn trots dat we zo’n prachtig familiebedrijf mogen verwelkomen”, zegt ze. En: “Verkopen jullie voor vrouwen ook maat 42?” Drie generaties Waardijk zijn bij de opening aanwezig. Waardijk is in het bijzonder trots dat naast zijn kinderen ook zijn moeder bij het event kan zijn. “Van haar heb ik het ondernemen geleerd.”

Van molenaarszoon naar schoenmaker

Het verhaal van Waardijk Schoenen begint bij Jan Waardijk, de doofstomme zoon van een molenaarsechtpaar. Vanwege zijn handicap kan de jongen het bedrijf van zijn ouders niet voortzetten. In plaats daarvan legt hij zich toe op het schoenenvak. Hij rondt zijn opleiding tot schoenen- en laarzenmaker in 1847 af. Twaalf jaar later koopt hij twee naastgelegen panden in Uitgeest en vestigt daar zijn bedrijf. Zijn betachterkleinzoon, Waardijks vader, opent in 1952 een winkel in Bloemendaal. Waardijk Schoenen heeft daarnaast ook een vestiging in Alkmaar.

Kritischer op locatie

‘Alkmaar’ is de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest. Op 1 januari 2015 legt een verwoestende brand een groot deel van de Alkmaarse binnenstad in de as, waaronder de vrouwen- en mannenschoenenwinkel en de nieuwe formule Waardijk&Spaander, een combinatie van mannenkleding en -schoenen. De kinderschoenenwinkel blijft op ernstige roet- en waterschade na gespaard. Drie maanden later heropent het familiebedrijf op een nieuwe locatie, op een honderdtal meters van het oude pand, met een nieuw concept: Waardijk en de Nachtegaal. Een combinatie van schoenen en horeca, waar de schoenen uit de Waardijk-webshop aan tafel kunt laten ‘serveren’. “Wat de ramp me geleerd heeft, is dat je vertrouwde plek niet per definitie ‘je plekje’ is”, zegt Waardijk. “Doordat we noodgedwongen moesten verhuizen, ben ik veel kritischer geworden op onze vestigingslocaties. Daaruit is de verhuizing van Bloemendaal naar Heemstede voortgekomen. Heemstede past beter bij het niveau van onze artikelen. Daarbij is het ook gewoon een fijne plaats: een plek waar je je kinderen wilt laten opgroeien.”

Foto’s: Wilke Wittebrood