TOP

Waarborgfonds moet ondernemers met coronaschuld helpen

Dat de winkelstraten na zo’n anderhalf jaar coronacrisis weer drukker worden, betekent niet dat mode- en schoendetaillisten nu uit de problemen zijn. Demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma (Sociale Zaken) presenteert daarom een fonds dat ondernemers die met een coronaschuld blijven zitten kan helpen uit de rode cijfers te komen.

Vanaf oktober wordt de coronasteun gestopt, maar kunnen ondernemers nog wel gebruik maken van uitstel van belastingen. Maar hoe moet het verder nu er geen steun meer mogelijk is en de uitgestelde belastingen moeten worden afgelost? “Ik denk dat bij veel ondernemers het zwaard van Damocles erboven hangt”, aldus staatssecretaris Dennis Wiersma in De Telegraaf.

Saneringskrediet

Om ondernemers te helpen, heeft het kabinet een waarborgfonds voor schulden opgezet. Gemeentes kunnen daar aanspraak op maken als zij ondernemers een saneringskrediet aanbieden. Alle schulden worden dan overgenomen door de gemeente en de ondernemer heeft nog maar één partij met wie hij de schuld moet afhandelen. Het middel bestaat al langer, maar wordt weinig gebruikt omdat gemeentes huiverig zijn voor de risico’s. Daarom investeert de overheid 30 miljoen euro in dit fonds voor gemeentes. Het fonds gaat naar verwachting dit najaar van start.

Stille groep

Staatssecretaris Wiersma hoopt dat ondernemers ook daadwerkelijk om hulp zullen vragen. “Ik vind het een beetje een stille groep”, zegt hij in de Telegraaf. Een overzicht van hoe groot de groep is, heeft hij dan ook niet. “Van de mensen die Tozo-bijstand kregen, zijn wel schattingen gemaakt dat een behoorlijk deel nog langdurig problemen zal hebben. Het is gissen en deels actief zoeken.”

“Ondernemers zijn niet mensen die heel snel aan de gemeente denken”, weet Wiersma die hen daarom wil oproepen om wel gebruik te maken van de saneringskredieten. En hij vraagt schuldeisers op ook mee te denken. “Ik wil hen oproepen om ook verantwoordelijkheid te nemen. We spreken die groep aan om hun nek uit te steken.”

Veel ondernemers zitten door corona met hoge publieke en private schulden bij onder meer banken, de Belastingdienst, verhuurders en leveranciers. In een achtergrondverhaal in Textilia schreven we eerder over ondernemers die met een coronaschuld blijven zitten.

Beeld: Shutterstock