TOP

Waar komt de schoenzet-traditie vandaan?

In veel Nederlandse huishoudens wordt in aanloop naar Sinterklaasavond de schoen gezet. Maar waar komt deze oude traditie vandaan?

Veel kinderen zetten rond Sinterklaas hun schoen voor de open haard en zingen daarbij een Sinterklaasliedje. De volgende dag is de schoen gevuld met een chocoladeletter, pepernoten of ander cadeau. Waar komt deze traditie vandaan?

De oorsprong van deze traditie ligt in een oude legende. Zo werkten drie dochters van een oude edelman in de prostitutie om zichzelf van eigen levensonderhoud te voorzien. De vader van de man had geen geld voor een bruidsschat. Tot op een dag Sinterklaas gouden munten door het raam van het huis van de meisjes gooide, waarna deze in de schoenen van de meisjes terechtkwamen. Hier ligt dus ook de oorsprong van de gouden chocolademunten.  

Arme gezinnen

Het schoen zetten gebeurde al in de 15e eeuw. Dit werd toen alleen gedaan door de armen. Kinderen uit arme gezinnen konden op 5 december hun schoen in de kerk zetten, waarna deze werd gevuld door de rijken. Een dag later werd de inhoud verdeeld onder alle armen.

Speelgoed en snoepgoed

In de 16e eeuw zetten kinderen ook thuis hun schoen. Deze werd door hun ouders gevuld met speelgoed en snoepgoed.