TOP

Voormalige Nimco-schoenenfabriek in oude luister hersteld [reportage]


De oude schoenenfabriek van Nimco, ooit uitgeroepen tot ‘een van de lelijkste panden van Nijmegen’, is door de familie Krol in ere hersteld. Waar vroeger schoenen werden gemaakt, komen nu duurzame zorgappartementen. Ceo Max Krol: “We wilden een stuk erfgoed aan de buurt teruggeven.”

Een van de oudste schoenenfabrieken van Nederland staat in Nijmegen. Het pand aan de Tooropstraat is eigendom van de firma Nimco (Nimco Made4You, Xsensible) en werd in 1907 gebouwd. Van 1920 tot en met 1971 werden hier tienduizenden paren schoenen per jaar gemaakt. Uiteindelijk werd de Nijmeegse schoenenindustrie verdrongen door de groeiende concurrentie van lagelonenlanden. In het oude fabriekspand kwam een supermarkt. De karakteristieke bakstenen gevel werd verpakt achter morsige zwarte glasplaten, want dat was toen mode.

Symbool van Nijmeegse schoenenindustrie

Onder leiding van vierde generatie in het familiebedrijf – Jan, Ruud, Max en Désirée Krol – is de fabriek weer in oude luister hersteld. Het renovatieproject nam acht maanden in beslag. Afgelopen vrijdag werd het pand feestelijk heropend door de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, onder leiding van ceremoniemeester en lokale beroemdheid ‘Annie’. Hoogtepunt was de onthulling van het originele Nimco-logo in de vorm van een pump, op precies dezelfde plek als vroeger. “Deze fabriek is een van de laatste symbolen van de Nijmeegse schoenenindustrie”, aldus burgemeester Bruls. “Dit is een mooie manier om een nieuwe generatie kennis te laten maken met dit stuk geschiedenis.”

Illustratie_NIMCO nijmegen-tooropstraat-1971_95

Archiefbeeld van de schoenenfabriek in de Tooropstraat, mét Nimco-logo

Meteen doorpakken

De zaak kwam in beweging toen er asbest in het dak bleek te zitten. Als het dak toch moest worden vervangen, zo redeneerde de familie Krol, kunnen we beter meteen doorpakken. “Tot 1994 hadden we ons hoofdkantoor op de bovenverdieping van het pand, maar die ruimte stond nu leeg”, vertelt Nimco-ceo Max Krol. “Terwijl in de rest van de stad een woningtekort is. Daarbij heeft Nijmegen-Oost zich in de afgelopen jaren ontzettend goed ontwikkeld. We wilden het pand in oude stijl herstellen, zodat het weer zou passen bij de uitstraling van de buurt.”

Nieuwe bestemming

De voormalige schoenenfabriek heeft een nieuwe bestemming gekregen. Op de begane grond zitten supermarkt Coop en Zorgcafé Looppunt, een multidisciplinaire samenwerking met voet- en bewegingsspecialisten onder één dak. Klanten kunnen er onder meer terecht voor fysiotherapie, orthopedie, podotherapie en orthopedische schoenen. Ook zijn er schoenen te koop van Berkemann, Finn Comfort, Nimco, Peternel_s en Xsensible. Tot 1994 hield Nimco kantoor op de bovenverdieping. Nu zijn hier 15 zorgappartementen gebouwd voor jongeren met autisme. Zij kunnen hier zelfstandig wonen met begeleiding. Krol: “We vonden het belangrijk dat het gebouw een sociale functie zou krijgen.”

_A5D4537

V.l.n.r.: Ruud, Désirée, Jan en Max Krol

Groen bouwen

Een minder zichtbare verandering is de verduurzaming van het pand. Krol: “Nijmegen is een linkse stad met veel aandacht voor duurzaamheid. Groen bouwen was een belangrijke voorwaarde om de gemeente mee te krijgen.” Het gebouw wekt eigen elektriciteit op met de meer dan 350 zonnepanelen op het dak en heeft warmtepompen voor het reguleren van de temperatuur. Krol: “Een investering die zichzelf in tien jaar terugverdient, zonder meerkosten voor de bewoners.”

‘Las Vegas-gevel’

De gevel is weer in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht. De Nimco-fabriek staat middenin een woonwijk; buurtbewoners keken jarenlang aan tegen wat in de volksmond de ‘Las Vegas-gevel’ werd genoemd. De vuilzwarte platen hebben plaatsgemaakt voor roodbruine bakstenen, de kozijnen staan strak in de verf. Het pand scoorde jarenlang hoog op lijstjes met de lelijkste panden van Nijmegen, maar Krol acht de kans klein dat dat nu weer gebeurt. Annie, tegen de overburen: “Beter zo, jongens?” Er wordt instemmend gemompeld.

_A5D4297

_A5D4283

_A5D4301

 

_A5D4523

Foto’s: Nimco