TOP

Voormalig bankgebouw in Amsterdam moet nieuwe modeketen huisvesten

De nieuwe eigenaar van de voormalige Kas Bank-gebouw wil graag een internationale moderetailer als nieuwe huurder. Er melden zich al langer grote ketens, zoals het Japanse Uniqlo, die op zoek zijn naar winkelruimte in de hoofdstad.

Vastgoedbedrijf Kroonenberg Groep kocht onlangs het pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal 225 van de Kas Bank. Nu zijn er serieuze plannen om het enorme pand om te bouwen tot winkellocatie en de hoofdingang te verplaatsen naar de andere kant van het gebouw. Dat meldt De Financiële Telegraaf.

Plannen

Het pand heeft de hoofdingang op dit moment aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Door één of meerdere panden aan de Kalverstraat, waar Kroonenberg Groep al langer eigenaar van is, door te trekken, komma kan de Kas Bank verbonden worden met de drukke winkelstraat. 

“De Kalverstraat zou dan de entree worden”, zegt Lesley Bamberger, directeur-eigenaar van Kroonenberg Groep. “We willen graag een formule aan de Nieuwezijds die ook iets doet met de Kalverstraat.” De plannen worden momenteel overlegd met de gemeente.

Het gebouw heeft een oppervlakte van 12.000 vierkante meter en mag volgens het bestemmingsplan gebruikt worden als kantoor of winkel.

Grote moderetailers

Bij de Kroonenberg Groep kloppen al langer grote internationale modeketens aan die op zoek zijn naar winkelruimte in Amsterdam Volgens De Telegraaf is één van de geinteresseerde partijen de Japanse kledingketen Uniqlo.

Tegen de krant zegt Bamberger: “Het is mijn drive om dat te laten lukken, maar er wordt gesproken met diverse partijen.’’ Bamberger zegt dat het niet de bedoeling is om een winkelcentrum van het gebouw te maken, zoals Magna Plaza of de Kalvertoren. 

Kas Bank

Het kantoorgebouw werd in 1928 gebouwd in opdracht van de Telegraaf als redactie en drukkerij. In 1966 werd het gebouw bekend door de Telegraaf-rellen. Duizenden woedende bouwvakkers belegerden het pand na een demonstatie om het vakantiegeld.

Eerder werd het andere filiaal aan de Spuistraat al opgebouwd tot hotel. Met beide verkopen trekt Kas Bank zich terug uit de binnenstad.