TOP

Versoepelingen week uitgesteld, mogelijk winkelheropening op 28 april

De lockdown gaat nog zeker twee weken door in de huidige vorm. Het kabinet kijkt nu naar 28 april als mogelijke datum om de eerste versoepelingen door te voeren. Volgende week dinsdag wordt de knop doorgehakt.

Het nieuws komt niet als een verrassing; zondag lekte al uit dat mogelijke versoepelingen vanaf 21 april een week worden uitgesteld. Het kabinet had het Outbreak Management Team gevraagd een stappenplan op te stellen om de samenleving vanaf die datum weer te openen, waarbij als eerste stap de winkels en terrassen weer open zouden kunnen en de avondklok zou worden afgeschaft. Het blijkt echter te vroeg; het aantal besmettingen is momenteel te hoog. “We moeten over de piek van de derde golf heen”, zei demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid tijdens de persconferentie van dinsdagavond.

‘Geen harde datum’

De Jonge en minister-president Mark Rutte deden tijdens de persconferentie ook het plan uit de doeken waarmee Nederland stapsgewijs weer open kan en dat uit zes stappen bestaat. Volgende week dinsdag beslist het kabinet of de eerste stap – heropening van winkels en terrassen, onder voorwaarden, en afschaffing van de avondklok – op 28 april kan worden doorgevoerd, de dag na Koningsdag. Zo ja, dan volgen twee weken later nieuwe versoepelingen. Maar die 28e is geen harde datum, benadrukte Rutte. Verruiming is alleen mogelijk als de situatie in de ziekenhuizen het toelaat. “Dat beoordelen we per week.”

Dreun van jewelste

Brancheorganisatie Inretail liet voorafgaand aan de persconferentie al weten dat het uitstel een ‘gigantische klap’ voor ondernemer is. “De retail putte hoop uit de winkelheropening op 21 april. In plaats daarvan moeten ze een dreun van jewelste incasseren. Dit zijn precies de weken waarin een ondernemer omzet moet maken om onder meer de leveranciers te kunnen betalen die voor enorme waarden aan collecties hebben geleverd.” Het slot moet eraf, vindt de non-foodvertegenwoordiger, die nu inzet op heropening vanaf 28 april. “Als winkels niet op een normale manier omzet kunnen boeken, dreigt een derde verkoopseizoen op rij de mist in te gaan.”

Foto: Schoenvisie