TOP

Verhalen uit De Langstraat in ‘Leven met leer’

Op 25 oktober verschijnt het boek 'Leven met leer'. Hierin staan persoonlijke verhalen van de generatie die de naoorlogse bloei en de neergang van de schoenen- en lederindustrie in De Langstraat aan den lijve heeft ondervonden.

Het boek is een eerbetoon aan alle hardwerkende mensen in de Noord-Brabantse regio, die hebben bijgedragen aan het internationale succes van de schoenenbranche. Het is een uitgave van de Stichting Vriendenkring van het Nederlands Leder en Schoenen Museum in samenwerking met de Schoenen en Ledersociëteit de Langstraat (Sell) en bevat ruim dertig interviews met oudgedienden uit de sector. Daarnaast wordt de geschiedenis van de branche in vogelvlucht behandeld. 

De Langstraat was in de vorige eeuw hét schoenen- en lederhart van Nederland. De productie is in de jaren zestig grotendeels verplaatst naar lagelonenlanden, maar deze regio neemt nog steeds een toonaangevende plaats in op de wereldmarkt. Met name op het gebied van handel en design.

Trots
Rob van Schaik, oud-burgemeester van Waalwijk en tevens voorzitter van de Stichting Vriendenkring van het Nederlands Leder en Schoenen Museum, heeft samen met tekstschrijfster Marlie Michiels uit Kaatsheuvel het initiatief genomen voor het boek. Van Schaik: “De Langstraat heeft potentie gekregen dankzij de schoenen- en lederindustrie en de sector leeft nog steeds. Dat merk je alleen al aan het enorme ledental van de onlangs opgerichte Sell De Langstraat. We mogen trots zijn op het internationale succes van deze branche. Met dit boek hopen we dat uit te dragen.”

Voor de interviews, geschreven door Marlie Michiels en Hetty Dekkers, zijn mensen geselecteerd uit Waalwijk, Waspik, Sprang-Capelle, Kaatsheuvel, Loon op Zand, Drunen en Vlijmen. Zij vormen samen een dwarsdoorsnede van de branche; niet alleen schoenfabrikanten en leerlooiers, maar ook ontwerpers, handelaren, transporteurs, opleiders, onderzoekers en toeleveranciers komen aan het woord.

Interessant tijdsbeeld
Marlie Michiels: “Ieder vertelt zijn eigen verhaal. De meeste personen zijn al 70 of 80 jaar, de oudste zelfs 92. Dat levert een interessant tijdsbeeld op, maar ook verrassende inzichten en vermakelijke anekdotes. Het boek voegt daarmee een extra dimensie toe aan de regionale geschiedenis vanaf de jaren veertig en biedt de lezer de kans om deze van dichtbij mee te beleven.”

Het boek telt 192 pagina’s, is geïllustreerd met nog niet eerder gepubliceerde foto’s en alleen te bestellen per mail via voorintekening: vrienden@schoenenmuseum.nl