TOP

V&D bleek toch trekker voor winkelend publiek

Hoewel er in de nadagen van V&D nauwelijks iemand nog iets kocht bij de failliete warenhuisketen, blijkt de sluiting ervan wel van invloed te hebben op de passantenaantallen. Dat blijkt uit onderzoek van Locatus.

Hoewel de failliete warenhuisketen door velen allang niet meer als trekker werd gezien voor het winkelgebied, blijkt dat toch niet helemaal te kloppen, stelt onderzoeksbureau Locatus. In de straten waar de V&D is gesloten, zijn de passantenaantallen met 20 procent teruggelopen, concludeert onderzoeker Gertjan Slob. “Dat is aanzienlijk.”

 

‘Spectaculair’

 

Slob vergeleek de passantenstromen van 12 winkelgebieden waar een V&D is gevestigd vanaf begin 2016. Op het moment dat de vestigingen op slot gingen half februari, daalde het aantal passanten ‘spectaculair’ ten opzichte van een week daarvoor. Dit herstelde zich volgens Slob in de weken erna niet meer.

 

Toen de warenhuisketen weer openging voor de leegverkoop eind maart, nam Locatus weer een enorme piek waar. Gemiddeld steeg het aantal passanten met 62 procent. Grootste uitschieter was bij de V&D in Groningen, waar 93 procent meer mensen passeerden.

 

Unieke bezoekers

 

Gekeken naar de unieke bezoekers, blijkt alleen de heropening tot een stijging van 14 procent te hebben geleid. “De bezoekersaantallen per week blijken stabiel”, aldus Slob. “In de week van de sluiting was er een kleine dip en in de week erna een kleine piek. Dit heeft echter vooral met het weer te maken en zal minder te maken hebben met het open of dicht zijn van de V&D.”

 

Het wegvallen van V&D heeft voor de winkelgebieden als totaal geen nadelig effect, concludeert Locatus. Dat is anders voor winkels die rondom V&D zitten. Slob: “Voor de omliggende winkels is het dus belangrijk dat de V&D-panden snel een goede nieuwe invulling krijgen om deze dip te herstellen.”

 

Voorgoed vergrendeld

 

De praktijk zal het uitwijzen. Komend weekend valt dan toch echt definitief het doek voor Vroom & Dreesmann. In Hilversum wordt zaterdag 23 april 2016 het laatste filiaal van de 62 in totaal voorgoed vergrendeld. V&D werd op Oudjaarsdag failliet verklaard. Onderhandelingen met overnamekandidaat Cool Investments liepen op niets uit.

 

Op 23 maart ging een deel van de V&D-vestigingen even open om de inboedel met kortingen te verkopen. Drommen koopjesjagers kwamen op dit laatste prijzencircus  af. Half april is de inboedel van het distributiecentrum en het hoofdkantoor geveild bij veilinghuis Troostrijk Auctions. Vooral de limbobox met de zingende, tropische aapjes bleek populair. Er is 33.000 euro voor betaald door een investeerder uit Dordrecht, meldt RTV Rijnmond.

 

Panden in trek

 

De panden van V&D, voornamelijk die in de grote steden, zijn erg in trek bij retailers. Nog voor de komende feestdagen opent modeketen Zara een vestiging in het voormalige V&D-pand in Leeuwarden, meldt de Leeuwarder Courant. En sportketen Decathlon trekt eind dit jaar in het pand in Den Haag, al was die deal al rond voordat de warenhuisketen op de fles ging, vertelt directeur Vastgoed Rudi Wakelkamp aan het AD.

 

Sportketen Topshelf opent medio mei een nieuwe winkel in de voormalige V&D in Arnhem. Topshelf wil oud-personeel van V&D zoveel mogelijk overnemen. Uiteindelijk in het bedrijf in minimaal zes Nederlandse binnensteden een winkel openen. Algemeen directeur Inge van Kemenade is nog in onderhandeling met de eigenaren van vijf andere V&D-panden. Topshelf heeft momenteel vestigingen in Rotterdam, Utrecht, Leerdam, Beuningen en Cruquius.

 

Topshelf neemt cadeaubonnen in

 

Topshelf wil overigens de klanten met een V&D-cadeaukaart tegemoet komen. Op de site schrijft het bedrijf namelijk dat het ‘als pleister op de wonde’ deze kaarten accepteert, op voorwaarde dat klanten voor minimaal twee keer de waarde van de kaart aankopen doen in de megastores. In de webshop geldt deze actie niet. De waarde van de cadeaukaart dient in één keer besteed te worden. In de brasserie van Topshelf kunnen de La Place-cadeaukaarten worden verzilverd.

 

Verschillende zelfstandige modewinkeliers zetten ook zo’n actie op touw toen V&D eind 2015 op het randje van faillissement de inname van cadeaukaarten staakte. Bij een aantal retailers uit onder meer Twente en Eindhoven konden cadeaukaarthouders korting krijgen, waarmee de retailers gokten op een doorstart. Dat is er dus niet van gekomen. Wellicht kunnen zij nu ook terecht bij Topshelf.

 

 

 

Alles nog een nalezen over V&D? Lees ons V&D nieuwsoverzicht.