TOP

Vans kondigt duurzaamheidsdoelen voor 2030 aan

Vans heeft een uitgebreid pakket aan duurzaamheidsdoelstellingen opgesteld. Het Amerikaanse schoenenmerk wil de beloften op het gebied van materiaalgebruik, koolstofuitstoot en verpakkingsmaterialen voor 2030 hebben ingelost.

Vans maakte zijn duurzame ambities voor 2030 wereldkundig op Earth Day (22 april), de Dag van de Aarde. Het Amerikaanse schoenen- en skatemerk zegt onder meer het volgende toe:

Bovenmaterialen In 2030 zullen bovenmaterialen honderd procent regeneratief, verantwoord geproduceerd, hernieuwbaar of gerecycled zijn. Dat geldt onder meer voor rubber, katoen, leer en polyester. In 2025 wil Vans al vijftig procent gerecycled polyester gebruiken en honderd procent duurzaam geteeld katoen inkopen voor zijn collecties.

Koolstofuitstoot Een dertig procent lagere koolstofuitstoot in 2030 ten opzichte van 2017. Vans wil dit te bereiken door de aanpassing in het materiaalgebruik in combinatie met andere programma’s. Hierbij denkt het bedrijf aan samenwerking met leveranciers om hernieuwbare energie in de toeleveringsketen te implementeren en het experimenteren met en uitbreiden van regeneratieve landbouwpraktijken op boerderijen en plantages die rubber, katoen en leer produceren. Ook is het label op zoek naar biologische alternatieven met een kleinere koolstofvoetafdruk en wil het nieuw polyester dat in schoenen, kleding en accessoires is gebruikt recyclen voor hergebruik.

Verpakkingen Geen plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik meer. Vans wil dat in 2025 alle plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik uitgebannen zijn en daarnaast afval in elk onderdeel van het bedrijfsmodel verminderen. Dit betekent dat eind 2021 geen plastic tassen meer worden gebruikt in de eigen winkels en overige verpakkingen worden geminimaliseerd, afkomstig zijn van duurzame bronnen en worden ontworpen met oog op recycling.

Hernieuwbare energie In 2025 moeten alle eigen en geëxploiteerde winkels van Vans zijn overgestapt op honderd procent hernieuwbare energie.

Samenwerking

Om deze doelen te realiseren wil Vans samenwerken met bedrijven en organisaties in hun netwerk, van medewerkers en partners tot sporters, ambassadeurs en consumenten. Zoals Terra Genesis, dat regeneratief rubber produceert, en Indigo Ag, dat verantwoord katoen levert. Kim Matsoukas, senior manager duurzaamheid bij Vans: “We geloven dat duurzaamheid bij ons allemaal begint, maar dat we dit alleen sámen kunnen bereiken.” Consumenten kunnen de voortgang via de website volgen. Hier is ook meer informatie te vinden over andere initiatieven van het merk, die aansluiten bij de duurzame doelen.

Beeld: Harry Hunday via Unsplash.com