TOP

Van verguisd naar bekroond: Van Bommel Schoenen heeft mooiste winkelpui van Breda

Het zal je maar gebeuren: denk je met de verbouwing van je winkel iets moois en vernieuwends neer te zetten, wordt het eindresultaat neergesabeld op social media. Dat overkwam Van Bommel Schoenen in Breda. Uiteindelijk trok eigenaar Hein van Bommel toch aan het langste eind: op 11 april werd zijn winkelpui tot ‘beste van Breda’ verkozen.

Van Bommel Schoenen heeft sinds 10 april officieel de mooiste gevel van Breda. Het ontwerp van Van Rietschoten Design kreeg afgelopen dinsdag de BLAStprijs (zie kader) toegekend voor de ‘beste Bredase winkelpui 2018’, een lokale prijs om de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit te stimuleren. De erkenning van vakmensen doet eigenaar Hein van Bommel (links op de foto, naast architect Martin van Rietschoten) goed. In het voorjaar van 2017 heropende hij het filiaal aan de Veenmarktstraat – Van Bommel heeft drie winkels in Breda – na een grondige renovatie, waarbij ook de winkelpui werd aangepakt. Het nieuwe ontwerp bracht een stroom van reacties teweeg, zowel positieve als negatieve.

De winnaars

Gedurfde aanpak

Breda heeft een sfeervol, historisch stadshart. Voor de gemeente is dat zoeken, weet Van Bommel: hoe behoud je het historische aanzicht, maar zorg je tegelijkertijd ook dat het centrum commercieel aantrekkelijk blijft? In hoeverre zijn die twee werelden te combineren? Architect- en interieurbureau Van Rietschoten Design ontwierp een gevel met messing staanders en glas van grond tot plafond. Die loopt over de voorzijde van wat vroeger twee panden waren. Het linkerpand heeft nog een klassieke klokgevel. Volgens de jury laat de nieuwe pui zien dat ‘ook in een historische binnenstad oud en nieuw prima samen kunnen gaan’. “De gedurfde aanpak roept sterke, uiteenlopende reacties op. Maar dat is juist een verdienste.”

Lees ook: Van Rietschoten Design: ‘In een stenen winkel kun je klanten nog echt in de watten leggen’ [interview]

Commotie

In Breda dacht niet iedereen er zo over. Een inwoner van de Veenmarktstraat deed op Facebook zijn beklag over de ‘gouden gruwel’ en kreeg veel bijval. “Dat werd groots opgepakt door BN/De Stem”, vertelt Van Bommel, nog steeds aangedaan. “’Gouden greep of gedrocht?’ kopten ze de volgende dag. De krant hield zelfs een poll onder hun lezers, of een gevel als de onze zou moeten mogen in de historische binnenstad. Let wel: de gemeente Breda stond volledig achter het ontwerp.” En daar bleef het niet bij. “Klanten begonnen ons erop aan te spreken. We kregen mails en telefoontjes van mensen die uit ons klantenbestand wilden, vanwege de pui.”

Van Bommel winkelpui

Gouden gloed

En dat terwijl Van Bommel juist zo blij was met het eindresultaat. “Het is nog mooier geworden dan we vooraf hadden gedacht”, zegt hij. “Ik wilde een pui die zou opvallen, iets anders dan het grijs, zwart en wit dat de straat domineert. Wij hebben drie vestigingen in de binnenstad van Breda; een mannen- en vrouwenwinkel en een Van Bommel shop-in-shop. Als we klanten naar onze dameszaak doorverwijzen, wil je natuurlijk wel dat ze de winkel weten te vinden.” De messing ‘lamellen’ werpen een gouden gloed over het glas. Pas als je dichterbij komt kun je naar binnen kijken. De ondernemer, trots: “Je kunt er niet voorbij lopen zonder te stoppen. Van deskundigen, zoals architecten die klant zijn, en branchegenoten heb ik louter lovende reacties gekregen.”

Mooie bekroning

Bij de pakken neerzitten wilde de ondernemer niet. Toen hij lucht kreeg van de onderscheiding voor ‘beste Bredase winkelpui’, besloot hij zijn eigen bedrijf te nomineren. “De aanval is de beste verdediging. Deze prijs voelt als een erkenning – ik zat er toch niet naast. De jury bestaat uit gerenommeerde architecten en zij hebben ons ontwerp unaniem tot winnaar verkozen. Ik denk niet dat de kritiek na deze prijs zal verstommen, maar met zo’n mooie bekroning raakt dat me niet meer.”

Een impressie van de vernieuwde winkel:

 

VRD_Bommel-1-65

VRD_Bommel-1-28

VRD_Bommel-1-67

VRD_Bommel-1-63


Over de BLAStprijs

De BLAStprijs is een initiatief van stichting BLASt (Breda, Landschap, Architectuur, Stedenbouw), en de BNA kring West-Brabant (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus). Doel van de prijs is om de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit in Breda te stimuleren.