TOP

Van Oorschot Schoenen & Tassen strijkt neer in Weert: ‘Tijd voor een nieuwe uitdaging’


Van Oorschot Schoenen & Tassen breidt uit. Het Brabantse familiebedrijf opent een tweede schoenenzaak in Weert, in het voormalige pand van designschoenenwinkel Marjon Snieders. “We groeien om exclusief te blijven.”

2019 gaat voor Thijs van Oorschot en Alexander van Roij, de eigenaren van Van Oorschot Schoenen & Tassen, de boeken in als een bijzonder jaar. Het familiebedrijf viert het 100-jarig jubileum, is uitgeroepen tot hofleverancier en heeft in februari dit jaar de deuren van een tweede schoenenwinkel in Weert geopend. “Na 100 jaar werd het tijd voor een nieuwe uitdaging”, vertelt Van Oorschot in de nieuwe editie van Schoenvisie, die vandaag (9 augustus 2019) verschenen is.

Exclusiviteit garanderen

De pijlers in de collectie van Van Oorschot Schoenen zijn mode, comfort en exclusiviteit. Een belangrijke reden voor de uitbreiding is om klanten exclusiviteit te kunnen blijven garanderen. Merken die voorheen (te) hoge startorders hanteren, worden nu bereikbaar doordat de schoenen over twee winkels verspreid kunnen worden. Of eigenlijk drie: de ondernemers hebben ook nog een modezaak in Helmond, La Scala Women, in het pand naast de schoenenwinkel. Van Oorschot: “Van een bijzondere sneaker wil ik niet zes keer een volledige maatboog verkopen in Helmond. Dat strookt niet met wat ik mijn klanten beloof.”

Puur toeval

Eigenlijk is het puur toeval dat de retailers in Weert zijn beland. Van Oorschot: “Alexanders neef (Jan Duppen, red.) tipte ons dat designschoenenwinkel Marjon Snieders de vestiging in Weert wilde sluiten. Hij heeft een modeboetiek in dezelfde straat, Charlain Herenmode. Die kans konden we niet aan ons voorbij laten gaan, vond hij, en daar waren wij het mee eens. We hadden het geluk dat een deel van het oude team van Marjon Snieders met ons meeging, al tien jaar de vaste gezichten van de winkel. Ze kennen de klanten door en door en weten welke kleuren, hakhoogtes en merken we hier goed kunnen verkopen.”

Inspiratie opdoen bij Hermès

De vestiging in Weert is totaal anders dan de bestaande winkel in Helmond. Dat filiaal bestaat uit twee geschakelde panden en is opgedeeld in verschillende hoeken, werelden eigenlijk, waar je heerlijk doorheen kunt dwalen. De wanden zijn nachtblauw, de stoelen roze en bruin, en in het interieur is veel hout verwerkt. Het filiaal in Weert is daarentegen smal en diep en heeft een kleurkaart waarop smaragdgroen en oker overheersen. Hier geen houten planken, maar marmeren presentatieblokken en gouden stellages. “Alexander en ik hebben een aantal luxe winkelsteden bezocht om inspiratie op te doen bij de flagshipstores van grote modehuizen”, vertelt Van Oorschot. “Welke materiaal- en kleurkeuzes daar zijn gemaakt. De prachtige winkels van Hermès in Genève en Milaan werden ons uitgangspunt. We hebben een interieurarchitect in de arm genomen die ook voor high-end merken als Nikkie en Gassan Diamonds werkt.”

Drukke start

De winkel is op het moment van ons bezoek (eind mei, red.) drie maanden open. Het eerste kwartaal volgens Van Oorschot voorspoedig verlopen. “We krijgen er elke dag nieuwe klanten bij. Het gaat goed; ondanks de winterkou in maart en april hebben we toch een drukke start gehad. Al hebben we de eerste maanden vooral veel sneakers en bikerboots verkocht. Maar de nieuwe winkel inspireerde wel. We hebben heel veel schoenen van Helmond naar Weert moeten sjouwen.”

Een kijkje in de nieuwe winkel:

54257717_1022167531310521_3670885733024923648_n

Screenshot_20190808-173701

Screenshot_20190808-173726

Screenshot_20190808-173639


Meer lezen? In Schoenvisie #6, die vandaag (9 augustus) verschenen is, praten we verder met Thijs van Oorschot over 100 jaar retailen, het hofleverancierschap en het belang van een onderscheidende collectie. “We hebben 8.500 mensen in ons klantenbestand, waarvan bijna de helft van buiten de stad komt. Dan wil ik ze ook graag iets bijzonders bieden.” Nog geen abonnement? Kijk hier voor de mogelijkheden.

Foto’s: Van Oorschot Schoenen & Tassen