TOP

Van der Woerd Schoenen in Barneveld viert 130-jarig bestaan

De Barneveldse schoenenzaak Van der Woerd Schoenen bestond vorige week 130 jaar en vierde dat met korting, prijzen en een ambachtelijke schoenpoetsact.

Op 14 maart 1889 nam Gijsbertus van der Woerd een schoen- en laarzenmakerij over en vestigde zich een jaar later in het huidige pand aan de Langstraat 26 in Barneveld. 130 jaar later viert inmiddels de vijfde generatie dit jubileum met verschillende acties, zo schrijft de Barneveldse Krant.

Kortingsautomaat

Eén van die acties is een kortingsautomaat. “Bij aankoop van schoenen krijgen klanten een muntje waarmee ze een oranje balletje uit een automaat kunnen halen. Daarin zit een kaartje dat recht heeft op een korting die kan oplopen tot dertig euro,” vertelt de huidige eigenaar Rens Jansen aan de krant. Naast de kortingsautomaat gaf de winkel enkele prijzen weg, waaronder een paar Xsensible Stretchwalker-schoenen. Op zaterdag stond er een schoenpoetsact gepland, deze werd echter op het laatste moment afgelast vanwege het slechte weer.

Persoonlijke aandacht

Jacqueline Jansen-van der Woerd, de moeder van Rens, hield samen met haar man Johan 45 jaar de winkel draaiende. Ze vertelt aan de Barneveldse Krant: “In onze branche is het nodige veranderd, niet in de laatste plaats door de komst van internet.” Rens vult aan: “Mensen nemen nu meer tijd om zich te oriënteren. Wat hetzelfde is gebleven, is onze persoonlijke aandacht voor de klanten. Wij zitten zelf op het pasbankje, helpen met het aantrekken van de schoenen en geven gericht advies.”

Geschiedenis

Van der Woerd Schoenen werd op 14 maart 1889 een feit toen Gijsbertus van der Woerd een schoen- en laarzenmakerij overnam. Een jaar later vestigde hij zich in het huidige pand aan de Langstraat 26 in Barneveld. In die tijd was het de gewoonte dat boeren alle schoenreparaties en nieuw aangemeten schoenen op krediet kochten. Dat was een  flinke boekhouding. Op de website schrijft de schoenenzaak: “Eén keer per jaar, tijdens de paardenmarkt op maandag, kwamen de boeren afrekenen bij de dokter, de smid, de timmerman en de schoenmaker. Een rekening werd niet gebruikt; als het in het schrift maar werd doorgekrast.”Door de opkomst van fabrieksmatige exemplaren, verdween de ambachtelijke schoen langzaam uit het modebeeld.

Moderne verwarming

Gijsbertus werd niet oud, op 35-jarige leeftijd overleed hij in 1903. Zijn weduwe zette de zaak door tot haar oudste zoon, Gerrit-Willem, op 18-jarige leeftijd de zaak overnam in 1918. Tot 1956 bleef Gerrit-Willem aan het roer, tot zijn zoon Gijsbertus (Bep) van der Woerd de winkel overnam. Hij verbouwde de zaak enkele keren ingrijpend waaronder een dak vernieuwing en het aanleggen van een moderne verwarming. In 1982 werd de zaak overgedragen naar de dochter van Gijsbertus en haar echtgenoot: Jaqueline Jansen-van der Woerd en haar man Johan. De vijfde generatie kwam ik 2012 aan het roer: Rens Jansen. De zaak ontving in 2014 het predicaat Hofleverancier.