TOP

Van Bommel schrijft samen met tien organisaties brandbrief aan Rutte

‘Smoor het ondernemerschap niet in de kiem’, schrijven elf organisaties aan Rutte. Ze drukken de premier op het hart een positieve ondernemerschapsagenda te schrijven. Ondernemers worden namelijk steeds vaker ‘gestraft’, terwijl ze de drijfveer van de samenleving zijn.

Zowel op Europees als landelijk en lokaal niveau zien elf ondernemers en organisaties dat ze steeds meer ‘contraproductieve maatregelen’ krijgen opgelegd. En dit terwijl Nederland een ondernemende samenleving is. “Naast zo’n 800.000 gezinnen – die het zzp-schap veelal als hoofdbron van bestaan hebben – telt ons land zo’n 300.000 sterke bedrijven met tussen de twee en meer dan 250 werknemers, waaronder voor het grootste deel familiebedrijven”, is te lezen in de brandbrief aan Rutte. “Elk jaar zijn er ook talloze nieuwe startups die de boel opschudden. Met hun aanstekelijke optimisme vormen ondernemers de motor van de samenleving.”

De schrijvers van de brandbrief vinden dat ondernemers steeds vaker gestraft worden en willen dat Rutte het tij gaat keren. “Het is essentieel dat politici op alle niveaus inzien dat dat ondernemerschap er niet vanzelf komt. Waardeer de kleine en grote ondernemers van het land en laat hen dat merken met een positieve ondernemerschapsagenda in plaats van dit soort maatregelen.” De schrijvers hopen dat het kabinet op Prinsjesdag een regeerakkoord presenteert waarin meer gedacht wordt aan de ondernemers.

Drie voorbeelden

De elf ondernemers en organisaties geven drie voorbeelden op drie niveaus waarmee ondernemerschap ‘in de kiem gesmoord wordt’:

  • Dankzij de Europese Unie moeten ondernemers volledig met de billen bloot. Privacygevoelige informatie van de eigenaren van een onderneming moet namelijk binnenkort worden opgenomen in een openbaar register. “Jouw gegevens als ondernemer liggen daarmee op straat en komen vrij toegankelijk voor kwaadwillenden die het register er eenvoudig op kunnen na slaan. Dit staat in schril contrast tot andere Brusselse wetgeving waarin de bescherming van de privacy van werknemers en klanten van ondernemingen juist een grondrecht is.”
  • Dankzij het kabinet komt er een hogere belasting in box 2, waardoor zeven miljard euro onttrokken wordt aan ondernemingen. “Terwijl de inkomsten- en winstbelasting voor iedereen in Nederland wordt verlaagd, verhoogt het kabinet juist de belasting voor de mensen die bedrijven in ons land goot maken en de banengroei voor hun rekening nemen. De bijna 15% hogere ondernemersrendementsbelasting wordt ervaren als een boete op ondernemen.”
  • Dankzij de gemeenten moeten veel bedrijven steeds meer geld afdragen. Zo hebben veel ondernemers te maken met de lokale heffingen, de terrasvergunningen, de precariorechten, het te laat betalen door veel gemeenten of de concurrentievervalsing door de gemeentelijke groenvoorziening. “Veel ondernemers voelen zich tegenwoordig de ‘melkkoe’ van de gemeentebegroting.”

Ondertekend door

Naast Reynier van Bommel hebben tien andere ondernemers en organisaties meegewerkt aan de brandbrief:

  • Marlies van Wijhe (Koninklijke Van Wijhe Verf),
  • Danny Hollestelle (Koninklijke Hollestellegroep en Zakenvrouw van het jaar 2005),
  • Ruud Maas (Maasschilderswerken),
  • Elske Doets (Jan Doets Reizen en Zakenvrouw van het jaar 2017),
  • Wim van der Leegte (VDL Groep),
  • Meiny Prins (Priva en Zakenvrouw van het jaar 2009),
  • Ad Bergwerff (Bergwerff’s Slagerijen)
  • Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW),
  • Fried Kaanen (vicevoorzitter MKB Nederland) en
  • Jan Meerman (vicevoorzitter van MKB Nederland).