TOP

Vakbonden akkoord met sociaal plan V&D [update]

CNV Dienstenbond heeft samen met de collega-vakbonden ingestemd met het sociaal plan van V&D. Daarnaast werd bekend dat V&D begin februari 2015 aan het randje van een faillissement stond.

Het sociaal plan van V&D is geaccepteerd door de vakbonden. Dit plan houdt in dat vijftig medewerkers van het hoofdkantoor een ‘acceptabele ontslagvergoeding’ en een budget van 3500 euro per boventallige werknemer voor een eventuele opleiding en begeleiding naar een andere werkplek. Daarnaast is er een bedrag van 500 euro per ontslagen werknemer voor juridische bijstand.

Geldig tot 1 juli

Volgens de bonden zijn de belangrijkste afspraken dat het sociaal plan voor heel V&D geldt en dat ook bij toekomstige reorganisaties de mogelijkheid bestaat terug te vallen op het plan. Het sociaal plan geldt tot 1 juli 2015 wegens wettelijke aanpassingen in het ontslagrecht en sociale zekerheid vanaf die datum. De vakbonden zien de afspraken als richtinggevend voor een sociaal plan dat ook wordt gemaakt na die datum.

Vooralsnog is dit het enige akkoord waar de vakbonden mee hebben ingestemd. De onderhandelingen over een eventuele loonsverlaging zijn nog niet ten einde.

Omzet Prijzencircus valt tegen

De omzet van V&D’s Prijzencircus blijkt flink tegen te vallen. De eerste vijf dagen van de voorheen vrij populaire klantentrekker viel 3,8 miljoen euro lager uit dan verwacht. Dit maakte RTL Z bekend naar aanleiding van de omzetten die zij in handen hebben van de 63 warenhuizen.

De doelstelling voor V&D was een omzet van 22 miljoen euro voor de eerste vijf dagen. In werkelijkheid werd dit 18,2 miljoen euro, een tekort van 17 procent.  De omzet van de nieuwe vestiging van V&D in Uden is daarbij inbegrepen.

V&D bereidde faillissement voor

Begin februari 2015 bereidde V&D in het diepste geheim een surseance-aanvraag voor. Dat blijkt uit een reconstructie van Nieuwsuur. Het noodlijdende warenhuis stond daarmee aan de rand van een faillissement. Het mogelijke faillissement werd voornamelijk veroorzaakt doordat vastgoedeigenaren niet akkoord wilde gaan met de huurverlaging die de warenhuisketen eiste.

Metroprop wacht op uitspraak rechter

Voorlopig is er nog geen akkoord tussen verhuurder Metroprop en V&D. Het warenhuis probeert voor de uitspraak van de rechter tot een overeenstemming te komen met de verhuurder van de panden in Den Bosch, Heerlen en Sittard. Metroprop is het niet eens met de eenzijdig opgelegde huurverlaging die V&D heeft opgelegd..

Twee weken geleden kregen beide partijen nog een kans van de rechter om er samen uit te komen. Volgens directeur Jos van de Mortel van Metroprop is dit niet gelukt. Wat V&D betreft zijn de onderhandelingen nog niet klaar, zij willen een akkoord bereiken voordat de rechtbank uitspraak doet.

Het is nog onduidelijk wanneer de rechtbank uitspraak doet.

V&D Oosterhout sluit deuren

Het filiaal van V&D in Oosterhout sluit de deuren. Dat bevestigde het warenhuis tegenover RTL Z. De sluiting heeft volgens de woordvoerder van V&D niets te maken met de problematiek waar de winkelketen sinds januari 2015 mee te maken heeft. De sluiting stond al langere tijd op de planning, maar er moest eerst een andere huurder komen voor het pand in de Brabantse stad.

De zestien werknemers van het filiaal wordt een baan elders aangeboden binnen het bedrijf.

Loonoffer of 200 mensen op straat

Als de werknemers van het warenhuis niet akkoord gaan met het loonoffer van 5,8 procent zullen 200 mensen hun baan verliezen. Dat blijkt uit een interne brief die in handen is gekomen van de Telegraaf. Volgens V&D kan het bedrijf alleen voor twee jaar worden veiliggesteld als er 10 miljoen euro bespaard wordt.