TOP

Tweede Kamer stemt in met coronapas voor niet-essentiële winkels

De Tweede Kamer steunt de invoering van de coronapas in niet-essentiële winkels als mode- en schoenenzaken. Een meerderheid van de Kamer is voor een wetsvoorstel om alleen mensen met een geldige QR-code toe te laten tot deze winkels.

Foto: Ellywa/CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Het is nog niet zeker of de maatregel daadwerkelijk wordt toegepast en op welke manier, schrijft Nu.nl. Dit hangt af van de ontwikkelingen in de komende twee weken en het advies dat het Outbreak Management Team (OMT) daarover gaat geven. Daarnaast buigt de Eerste Kamer zich nog over de maatregel.

Verschillende Kamerleden uitten tijdens het debat hun zorgen over het voorstel. Het is nog niet duidelijk waar en voor hoelang je een toegangsbewijs nodig hebt. Demissionair minister De Jonge zegde hierop toe dat goed zal worden gekeken naar de proportionaliteit van de maatregel voor winkels. ChristenUnie-kamerlid Mirjam Bikker wil dat wordt onderzocht of ondernemers op andere manieren de veiligheid van hun klanten kunnen waarborgen. Bijvoorbeeld met anderhalvemeter-maatregelen.

‘Onwerkbaar en gevaarlijk’

Branche- en vakorganisaties spraken zich deze week in een gezamenlijk statement uit tegen de maatregel. Ze vrezen voor een ‘onwerkbare en gevaarlijke situatie’ als alleen mensen met een geldige QR-code naar binnen mogen. Onwerkbaar omdat er met 56.000 niet-essentiële winkels in Nederland tienduizenden medewerkers nodig zouden zijn om de 300 tot 500 miljoen coronachecks per maand uit te voeren; gevaarlijk omdat gevreesd wordt voor boze klanten en agressie aan de deur.

“Organisatorisch is dit niet te regelen”, zegt Krein Bons, de CEO van schoenenketen vanHaren en voorzitter van Inretail, tegen De Telegraaf. Volgens hem kost elke controle zo een minuut per klant, ofwel 160 werkuren extra op een drukke locatie waar tienduizend mensen per dag komen, mede omdat hij verwacht dat klanten de maatregelen niet begrijpen of boos worden. “90 procent van de winkeliers heeft daar nu al mee te maken. Dat wordt erger als mensen de winkel niet in mogen en zal leiden tot gevaarlijke situaties. Dat wordt onderschat door de regering.”