TOP

Twee ontwerpers, één schoen: Jan Jansen werkt samen met John Fluevog

De bekende Nederlandse schoendesigner Jan Jansen slaat de handen ineen met zijn Canadese collega John Fluevog voor deze opvallende 'limited edition' pumps. Fluevog ontwierp de hak, Jansen het bovenwerk. “De volgende keer doen we het andersom.”

De bijzondere schoen die Jan Jansen met de Canadese designer John Fluevog ontwikkelde, is onderdeel van de nieuwe tentoonstelling ‘Op de leest van Jan Jansen – 60 jaar schoenen en Dutch Design’, die tot en met 29 augustus 2021 te zien is in Museum Jan in Amstelveen. De expositie draait om Jansens omvangrijke oeuvre en de connectie met een nieuwe generatie (aankomende) ontwerpers. Jansen sprak voor de tentoonstelling zijn privéarchief van vierduizend schoenen aan, maar presenteert er ook nieuw werk, waaronder deze collab met Fluevog.

Vergelijkbare ‘vibe’

De Canadese ontwerper hoefde niet lang na te denken over het voorstel om samen met Jansen achter de tekentafel te kruipen, stelt hij in een persbericht. “Ik was dolblij toen de gelegenheid zich voordeed. Ik heb zijn werk en ontwerpen altijd bewonderd. Jan heeft een energie waar ik me tot aangetrokken voel. Misschien komt het wel doordat ik wat Nederlands-Duits bloed in me heb en onze designs een vergelijkbare ‘vibe’ hebben.” De opvallende hak is van de hand van Fluevog, de karmijnrode upper is ontworpen door Jansen. “De volgende keer doen we het andersom”, zei Jansen eerder in gesprek met Schoenvisie. Fluevog is ‘meer dan blij’ met het resultaat. “Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Het zijn opvallende stukken waar ik trots op ben en ik geloof dat het ontwerp ons beiden eert.”

Over de designers

John Fluevog ontwerpt sinds 1970 ‘unieke zolen voor unieke zielen’ en maakte al schoenen voor Madonna, Beyoncé, Lady Gaga en Jack White. Zijn werk is meerdere malen voorbij gekomen op de internationale catwalks. De Canadese schoendesigner heeft sinds 2018 een brandstore in Amsterdam, zijn eerste winkel in Europa.

Jan Jansen is een van Nederlands bekendste schoenenontwerpers. De ontwerper zit in 2021 zestig jaar in het vak, heeft in die tijd honderden modellen ontworpen en groeide daarmee tot ver buiten de landsgrenzen uit tot mode-icoon. Zijn jubileum en zijn tachtigste verjaardag viert hij dit jaar met de tentoonstelling ‘Op de leest van Jan Jansen – 60 jaar schoenen en Dutch Design.

Beeld: Fluevog x Jan Jansen