TOP

Toms zet zich in om koolstofvoetafdruk te verlagen

Toms streeft ernaar zijn koolstofvoetafdruk te verlagen. Het Amerikaanse schoenenmerk zet een nieuwe stap door voor een duurzaam alternatief voor EVA te kiezen, een kunststof die veel voor zolen wordt gebruikt.

In lijn met de wereldwijde klimaatdoelstellingen wil schoenenmerk Toms zijn CO²-uitstoot tussen nu en 2025 verlagen. Dat begint met de keuze voor alternatieve middelen, materialen en productieprocessen, laat het Amerikaanse bedrijf in een persbericht weten. “Volgens het United Nations Environment Programme (UNEP) is de mode-industrie verantwoordelijk voor tien procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, meer dan al het internationale vliegverkeer en transport bij elkaar.”

Biobrandstof uit suikerriet
Voor schoenen is EVA (ethyleenvinylacetaat, een slijtvaste, rubberachtige kunststof) een belangrijke component van de buitenzool. Conventioneel EVA is afkomstig van fossiele brandstoffen en draagt zodoende bij aan de uitstoot van CO². I’m green Bio-EVA van het Amerikaanse Braskem wordt daarentegen gemaakt van een biobrandstof die wordt verkregen uit suikerriet. Dit gewas is ‘koolstofvrij’: suikerriet bindt koolstofdioxide en produceert zuurstof. I’m green Bio-EVA is volgens Toms het eerste ‘aardevriendelijke’ alternatief voor conventioneel EVA dat hetzelfde comfort en dezelfde levensduur heeft.

Plantaardige tie-dye
Daartoe voegt het Amerikaanse schoenenmerk dit ‘bio-EVA’ toe aan zijn selectie milieuvriendelijke materialen. Het materiaal is verwerkt in de zolen van de nieuwe Earthwise-modellen, de duurzame lijn van Toms. Paradepaardje uit de collectie is een tie-dye espadrille die bijna 100 procent duurzaam is. De Tencel Lyocell-voering is in plaats van chemisch met plantaardige pigmenten geverfd en de binnenzool van Ortholite bestaat voor 26 procent uit ecologische materialen.

Beeld: Toms