TOP

Theo Frijn wint Europees kampioenschap voor schoenmakers

Theo Frijn is de winnaar van de Europese Vakwedstrijd voor Schoenmakers 2020. Met een score van 197 uit 200 punten won hij de eerste prijs en liet andere Europese schoenmakers achter zich.

De Europese Vakwedstrijd voor Schoenmakers wordt elk jaar in Nederland georganiseerd door de Nederlandse Schoenmakers Vereniging (NSV) en de Dutch Shoe Academy. Dit jaar bestond het deelnemersveld van schoenmakers uit natuurlijk Nederland, maar ook uit Duitsland, Italië, Canada, Frankrijk, Amerika, Zwitserland en België. Daarom wordt ook wel gesproken van de Open Europese Vakwedstrijden.

De bedoeling was om de uitslag tijdens het Schoenmakersdiner van de Nederlandse Schoenmakers Vereniging bekend te maken, maar dit kon vanwege het coronavirus geen doorgang vinden. Daarom werd de uitslag online bekend gemaakt.

Aandacht voor kwaliteit

De wedstrijd vestigt de aandacht op het ambacht en de kwaliteit van het vak: van schoenreparaties tot de laatste methodes in de productie van handgemaakte schoenen. Deelnemers tonen hun technische kennis en hun vaardigheden op het gebied van maatwerk en reparatiewerk.

Alle ingezonden wedstrijdstukken worden door een vakjury op tien verschillende criteria beoordeeld. Voor de jury was dit reden om de inzending van Theo Frijn in de categorie werkgevers en werknemers met goud te bekronen. Daarbij scoorde hij maar liefst 197 van de maximale 200 punten – gemiddeld een 9,85 per criterium dus.

Daarnaast waren er nog twee prijzen te verdelen. Emma Schoten van Schoenmakerij Flink uit Almelo behaalde Goud in de categorie Leerlingen. Voor de Italiaan Bruno Domenico was er Goud in de categorie Maatschoenen.

Prijswinnaar

Theo Frijn werkt bij de Vakschoenmaker op de Stadionweg in Amsterdam van de familie Frijn en is ook regelmatig in de vestiging in Baarn te vinden. Hij valt dit jaar overigens niet voor het eerst in de prijzen. In maart mocht hij zich ook al Nederlands kampioen schoenpoetsen noemen.

Beeld: Nederlandse Schoenmakers Vereniging