TOP

Teleurstellend beursdebuut Zalando

Op dinsdag 1 oktober 2014 bracht de Duitse schoenen- en kleding e-tailer Zalando zijn aandelen naar de beurs voor 21,50 euro, wat tevens de slotprijs werd. Toch wordt er gesproken van een teleurstellend beursdebuut. Waarom?

Zalando maakte zijn beursdebuut met een aandeel van 21,50 euro. Meteen nadat het aandeel in de notering kwam, steeg de koerst met 12 procent naar 24,10 euro. Toch zakte deze snel terug naar de introductieprijs. Vele volgers van het bedrijf, zoals analisten en begeleidende banken, hadden er meer van verwacht

Optimistisch

De directie van de Duitse online schoenen- en kledingwinkel meldde voor de beursgang van Zalando dat de vraag naar de aandelen zo groot was, dat het tien keer het aantal aandelen had kunnen verkopen tegen 22,50 euro. Ook analisten waren erg optimistisch over het beursdebuut. Zo hadden zij van te voren de prijzen geschat tussen de 24 en 30 euro.

Ook liet Zalando van te voren weten dat het maximaal ruim 28,1 miljoen aandelen naar de beurs kon brengen. Dit is ook wel 11,3 procent van het aandelenkapitaal van het bedrijf. Na het beursdebuut van Zalando werd duidelijk dat de webshop voor bijna 16 miljoen euro aan aandelen heeft verhandeld. Na de eerste dag wisselden bijna de helft van de aandelen van eigenaar.

Nederlandse beleggers

Nederlandse beleggers waren uitgesloten om de prospectus in te zien. Niels Lemmer van beleggersvereniging VEB heeft dit nog nooit eerder gezien, zo meldt de Volkskrant. In landen als Japan, Australië of de Verenigde Staten komt dit wel vaker voor, omdat het extra regels met zich meebrengt. “In Europese landen is dat niet zo omdat we hier een Europese prospectusrichtlijn hebben.” Lemmer kon niet zeggen of de aanpak van Zalando in strijd is met de Europese regels over het vrjie verkeer van mensen, diensten en kapitaal.  

Alibaba
Nederlandse effectenbanken zagen dat beleggers minder aandacht besteedden aan Zalando dan aan de Chinese online retailer Alibaba. De internetgigant ging in september van dit jaar naar de beurs voor een recordbedrag van 25 miljard euro. Bij Binck Bank, Alex, ING, ABN Amro en Rabobank hadden zich vooraf maar enkele beleggers gemeld die aandelen van Zalando wilden kopen. Een woordvoerder Rabobank verklaart in de Volkskrant: “Veel van onze klanten wisten dat we de intekening op buitenlandse emissies niet aanbieden.”

Rocket Internet
Rocket Internet
, opgericht door de drie broers Samwer – tevens de oprichters van Zalando – maakte op donderdag 2 oktober 2014 zijn beursdebuut. De introductiekoers lag op 42,50 euro. Het aandeel verloor na de opening van de beurs 12 procent. Daarna nam het aandeel weer iets toe, maar op dit moment noteert het nog altijd lager dan de introductiekoers.

Update 7 oktober
De koers van Zalando duikelde de afgelopen dagen verder naar beneden. Op maandag 6 oktober eindigde het aandeel Zalando op 17,90 euro, op moment van schrijven hangt de koers rond 17,50 euro. Ook het moederbedrijf Rocket Internet heeft het niet makkelijk, dit aandeel staat nu op een 32,95 euro. Analisten willen het nog geen mislukking noemen, maar de startprijs van de aandelen was volgens hen wel te hoog.

Lees ook: De keizer heeft geen schoenen aan! [column]