TOP

Steeds stiller in de winkelstraten door coronacrisis

De maatregelen die de overheid heeft genomen om het coronavirus in te dammen, hebben een groot effect op de winkelstraat.

Was de afname op maandag 16 maart 2020 ‘slechts’ 43 procent ten opzichte van de week ervoor, aan het eind van de week liep de daling op tot 58 procent. Als je de drukte vergelijkt met dezelfde week vorig jaar was er vorige week een afname van 69,6 procent. Dat meldt retailadviseur Bureau RMC. Al met al wordt het steeds stiller in de winkelstraten. Niet alleen omdat bezoekers wegblijven, maar ook omdat meer en meer retailers beperkte openingstijden hanteren of de deuren tot nader order sluiten.

Sterkste afname in grote steden

Wat opvalt, is dat de drukte beduidend sterker afneemt in de grote steden (Amsterdam, Rotterdam) dan in kleinere steden als Alkmaar en Hengelo. “Het ziet ernaar uit dat er een minimum aantal passanten per dag ontstaat, die voor iedere locatie ongeveer gelijk is”, stelt Bureau RMC in een toelichting op de cijfers. Zo was de afname op de Lijnbaan in Rotterdam en de Kalverstraat in Amsterdam vorige week respectievelijk 75 en 77 procent, tegen een afname van 24 procent van de passanten in de Jongemastraat in Bolsward en 26 procent in de Torenstraat in Castricum.

Doelgerichte winkelgebieden

Ook plaatsen waar de bezoekersdaling aan het begin van de week nog beperkt was, gaan de gevolgen van de coronacrisis nu voelen. Zo was de Middelweg in Uitgeest op donderdag 19 maart 25 procent rustiger dan vorig jaar, terwijl de afname tot en met woensdag 18 maart nog geen 10 procent was. De doelgerichte winkelgebieden (denk aan woonboulevards, bouwmarkten en tuincentra) kennen met een bezoekersdaling van 40 procent verhoudingsgewijs de kleinste afname in bezoekers.

Foto: Wilke Wittebrood