TOP

Start-up vindt markt voor ‘onverkoopbare’ schoenen

De webwinkel onpaarschoenen.nl biedt schoenen aan waarvan het linker- en rechterexemplaar in maat verschillen. Wat voor retailers waardeloze schoenen zijn - want niet te verkopen - zien ondernemers Daan Engelen en Robin Coes als een businessmodel.

In de zomer van 2015 komt Daan Engelen in het centrale magazijn van Engelen Schoenmode (de schoenenzaak van zijn oom Theo Engelen, red.) een grote stapel schoenen tegen, weggestopt in een hoek. “Het waren vooral onparen”, zegt Engelen. “Dat wil zeggen: een paar schoenen van hetzelfde model, maar met twee verschillende maten. Een onpaar is bijna niet te verkopen, omdat het zo’n specifiek product is. Daarnaast presenteren sommige winkeliers ze liever niet op de winkelvloer. Vaak worden zulke schoenen in de winkel voor een gereduceerde prijs aangeboden en na een paar seizoenen weggegooid.”

Daar verbaast hij zich over. “Er zaten gloednieuwe schoenen van merken als Hugo Boss, Van Lier en Shabbies tussen. Ontzettend zonde.” Probeer ze maar te verkopen, zegt zijn vader (die ook bij Engelen Schoenmode betrokken is, red.). Engelen biedt de producten tegen een gereduceerde prijs aan op Marktplaats, en is ze verrassend snel kwijt. Samen met oud-studiegenoot Robin Coes komt hij tot de conclusie: hier zit business in. Engelen: “Er zijn genoeg mensen die graag op merkschoenen willen lopen, maar ze niet kunnen betalen. Voor hen maakt dat ene maatje verschil niet uit. Het gaat om 8 millimeter, daar merk je bijna niets van.”

Enorme aantallen

Volgens Engelen houdt iedere schoenwinkelier onparen over. “Mijn ervaring is: hoe meer vestigingen een retailer heeft, hoe meer onverkoopbare schoenen. Als artikelen tussen verschillende filialen heen en weer geschoven worden, worden er onvermijdelijk fouten gemaakt. Schuurman Schoenen (veertig winkels en een webwinkel, red.), een retailer waar we veel mee samenwerken, blijft jaarlijks met enorme aantallen onparen zitten.”

Engelen en Coes kopen deze partijen op en bieden ze aan op de webshop Onpaarschoenen.nl. Naast onparen nemen ze ook gelijke paren met kleine afwijkingen over – retourparen die nét iets te lang zijn ingelopen of schoenen met een licht kleurverschil, bijvoorbeeld – die ze herstellen voordat ze de schoenen opnieuw aanbieden. “Voor een reguliere schoenenretailer hebben zulke artikelen geen waarde meer. Wij zien echter dat ook hier markt voor is.”

Onpaarschoenen Robin Coes Daan Engelen

Ondergrens

Momenteel neemt Onpaarschoenen.nl artikelen van een tiental onafhankelijke schoenenwinkels af, waaronder Sooco, Amigo en Haffkamp schoenen. Retailers die actief zijn in het midden/hoog segment. “Onze ondergrens ligt bij merken als AQA, Ara, Clarks en Gabor”, zegt Engelen. “Een lagere prijsklasse is voor ons niet zo interessant, met oog op de marge.” Dat betekent niet dat de ondernemers leveranciers die in een lager segment opereren direct uitsluiten. Integendeel: “We kunnen altijd gezamenlijk kijken wat er mogelijk is.”

Op zijn beurt probeert Onpaarschoenen.nl met een voor retailers interessantere deal te komen dan reguliere opkopers, die afgedankte schoenen per kilo overnemen. “Soms betalen we per paar, waarbij de prijs afhankelijk is van de kwaliteit en winkelverkoopprijs van de schoenen. Voor een aantal retailers hanteren we no cure, no pay en betalen we nadat we de schoenen zelf hebben verkocht.”

Niet alleen voor koopjesjagers

Inmiddels beslaat het aanbod van de webshop een paar duizend ongelijke paren voor mannen en vrouwen. Tegen flink lagere prijzen – voor een veterschoen (maat links: 44, maat rechts: 45) die in de winkel €170,- kost, is de klant hier €50,- kwijt. Maar de webwinkel bedient niet alleen koopjesjagers. Engelen: “Een kwart van de Nederlanders heeft ongelijke voeten, met een halve maat of meer verschil. Bij sommigen is het zelfs twee tot drie maten. Omdat er bijna geen leveranciers zijn die ongelijke paren leveren, moeten zij twee paar schoenen kopen. We hadden laatst een klant die vier paar schoenen tegelijk bestelde: links maat 43 en rechts maat 45. Het is mooi om te zien dat je iemand een plezier kunt doen met schoenen die voor reguliere retailers onverkoopbaar zijn.”

Onpaarschoenen.nl bestaat nu bijna een jaar. Hoeveel pakketten er wekelijks de deur uit gaan, daar laat Engelen zich niet over uit (“Het zijn er in ieder geval veel.”). Lachend: “We controleren de bestellingen altijd extra goed voordat we ze opsturen. Ik denk dat er geen enkele webwinkel is die zoveel unieke producten aanbiedt als wij.”

Foto: Robin Coes (links) en Daan Engelen van Onpaarschoenen.nl