TOP

Social media: 6 tips voor het maken van goede videoblogs

Grote kans dat je winkel op Facebook en misschien wel op Instagram te vinden is. De vraag is wat je ermee doet. Alleen maar likes verzamelen? Of een goede relatie opbouwen met fans van je winkel? Hoe je dit voor elkaar krijgt leggen we samen met Richard Derks van IIZT social en digital creatives uit in een serie over succesvolle social engagement. Hoe zet je eenvoudig video in op je social mediakanalen?

We kennen de vlog vooral als ultiem tijdverdrijf onder tieners. 98 procent van de scholieren kijkt na schooltijd naar bekende Youtube vloggers en een groot deel heeft de ambitie om zelf net zo bekend te worden. Denk hierdoor echter niet dat jij als serieus bedrijf met een oudere doelgroep de vlog moet negeren.

Vloggen – video bloggen – is namelijk voor iedereen. Steeds meer bedrijven zien dan ook het profijt van de snelle en effectieve video’s. Door te vloggen maak je snel een statement of geeft een korte update met een grote impact. De informatie uit een filmpje blijft langer hangen en het bereik blijkt twee keer zo groot als geschreven content.

Wees jezelf

Om te vloggen hoef je geen Enzo Knol of Monica Geuze te heten om ludieke en aansprekende filmpjes te maken. Alles wat je nodig hebt is jezelf. Richard Derks: “Klanten vinden het juist leuk om de mens achter het bedrijf beter te leren kennen. Winkeliers weten zelf het beste wat aanspreekt bij hun doelgroep én kunnen er met passie over vertellen.” Als retailer begrijp je je klant en houd je verschillende stijlgroepen voor ogen tijdens het inkopen.

Waarom je keuzes niet laten zien? “Je rol als winkelier is die van personal inkoper en dat is een erg krachtige positie. Je koopt niet de gehele collectie van een merk in maar juist dat wat bij je doelgroep past. Daarvoor laat je je inspireren tijdens het inkopen, modebeurzen of een collectiepresentatie. Super leuke gelegenheden om de klant mee naartoe te nemen. Een video zegt in dit geval zo veel meer dan een tekst.”

De term vloggen is volgens Derks een wat eng woord. De bekende vloggers die we kennen zijn dag en nacht bezig met het maken van filmpjes en hun eigen online imperium. “Vloggen is echt een formule. Voor de meeste bedrijven is het regelmatig plaatsen van korte filmpjes op social media of de blog op hun website voldoende. Ook zelf in beeld komen kan ondernemers afschrikken. Ga hier creatief mee om. Je kunt ook langs verschillende artikelen lopen, deze vasthouden en er iets over vertellen of een model kleding laten dragen. De focus mag best liggen op de producten.”

Vergeet niet dat klanten je gezicht al kennen en het juist leuk vinden om je voor de camera te zien. Fijn aan een feature als Instagram (live) Stories of Snapchat is bovendien dat het filmpje na een dag weer verdwijnt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je ‘blunder’ voor eeuwig op het internet gezien en gedeeld kan worden. Ook moet het filmpje juist kort zijn om de spanningsboog vast te houden.

Derks: “Filmpjes van één, hooguit twee minuten werken het beste. Kijk bijvoorbeeld op de Facebookpagina van de Bijenkorf, die veel gebruik maakt van korte video’s.”

Tips van experts

Begin en zorg dat je video’s steeds beter worden is het beste advies om te geven. Gaandeweg ontdek je wat bij jou past en wat de doelgroep aanspreekt. Meer tips van experts:

1. Wees creatief

Iedere video kan anders worden ingevuld. Zowel qua lengte, onderwerp, stijl en bericht, maar ook qua inhoud. Derks: “Naast collecties tijdens inkoop of een beurs en binnengekomen producten kun je denken aan een interview met werknemers over henzelf, de nieuwe trends volgens personal shoppers, een how-to, het verhaal achter een bepaald merk, de update van een verbouwing, leuke evenementen in het dorp en actualiteit: hoe ga jij om met de coronacrisis?”

2. Het gaat om wat je zegt

Het gaat niet om hoe glanzend en gelikt je video is, maar altijd om de inhoud. Geef interessante input waar de kijkers iets van opsteken. Probeer altijd uit te gaan van de vraag die leeft bij je doelgroep.

3. Wat wil je bereiken?

Wil je bijvoorbeeld meer klanten krijgen? Bedenk dan dat dit niet van de ene op de andere dag gaat. Door waardevolle informatie te delen bouw je iets op en gaan mensen je als expert zien. Dat lukt je zelden met één videootje, daarvoor is een langere adem nodig.

4. Denk na over de volgende stap

Hoe ga je om met de mensen die je video zien? Hoe krijg je de mensen die je video op Facebook zien naar je eigen website? Dat kan bijvoorbeeld door alleen een trailer te plaatsen op Facebook. Zo maak je kijkers nieuwsgierig naar het hele filmpje dat je op je eigen website plaatst.

5. Zorg voor een mobielvriendelijke video

Steeds meer mensen bekijken video’s op hun mobiel. Kijk dus of je video ook op je smartphone goed uit de verf komt.

6. Nodig vloggers uit

Voor de afwisseling of een groter bereik kun je derden uitnodigen om voor jou een vlog te maken. De meeste vloggers zijn echter niet gratis. Ter indicatie: Enzo Knol kan per maand rekenen op zo’n 80.000 euro op z’n bankrekening, alleen al door advertentie-inkomsten op zijn Youtube kanaal. Derks raadt aan om voor een local hero te gaan. “Wat veel beter past bij het bereik van een lokale retailer.  De grootheden van wat je doet moeten afgestemd zijn op elkaar.”

Bronnen: Sprout/Noortje Janmaat

Uit het archief: dit artikel maakt onderdeel uit van een serie over social media en ondernemen, die eerder op de website is verschenen.