TOP

Snelrecht voor winkelcriminelen, een goed idee?

Vier op de tien winkeliers in België geeft diefstal niet aan, blijkt uit een enquête van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Daarom pleit de organisatie voor snelrecht voor winkelcriminelen. Zou dit ook iets voor Nederland zijn?

Volgens veel slachtoffers van winkelcriminaliteit heeft aangifte doen geen zin, omdat er te weinig met die aangifte wordt gedaan en een procedure vaak lang duurt.

Afgelopen jaar is in België het aantal winkeldiefstallen met meer dan 30 procent gestegen. De Belgische organisatie voor zelfstandige ondernemers NSZ wil daarom een veralgemening van de snelrechtprocedure, zodat een winkeldief binnen een maand een celstraf en boete opgelegd kan krijgen. In Antwerpen is deze snelrechtprocedure al toegepast en de organisatie wil dit nu voor het hele land invoeren. Alleen door krachtig optreden kan er iets tegen winkelcriminaliteit gedaan worden, meent de organisatie. In België werden vorig jaar 21.700 winkeldiefstallen gepleegd.

Ook in Nederland?
In Nederland zijn winkeliers ook niet altijd tevreden over de aanpak van winkelcriminaliteit. Uit een eerdere poll van modevakblad Textilia over verschillende speerpunten van Detailhandel Nederland blijkt dat een meerderheid voor een hardere aanpak van geweld tegen winkeliers zijn. Van de ruim honderd deelnemers noemt 30 procent dit als belangrijkste speerpunt.

Ook in Nederland is de winkelcriminaliteit gestegen. In 2009 werden in Nederland alleen al 991 winkeliers overvallen, dit is een toename van 12 procent ten opzichte van 2008. Ook Nederlandse winkeliers doen weinig aangifte, blijkt uit onderzoek van Detailhandel Nederland. Van de 1,5 miljoen winkeldiefstallen per jaar krijgt de politie slechts 35.000 aangiften binnen. Volgens de organisatie doen winkeliers vaak geen aangifte, omdat er te weinig mankracht bij de politie aanwezig is om alle gevallen snel aan te pakken. Het kost winkeliers vaak meer tijd en moeite om aangifte te doen, dan dat het iets oplevert.

In België wil NSZ het snelrecht voor winkelcriminaliteit toepassen. Wat vindt u, moet dit ook in Nederland gebeuren? Laat het weten via de poll van Textilia