TOP

Slem Educatie op het randje van faillissement

Het gaat niet goed met het educatiedeel van Slem in Waalwijk. Het bedrijf staat op instorten, maar de gemeente wil nu dat het innovatiecentrum zelf alle schulden afbetaalt en gaat hieraan niet meewerken.

De gemeente van Waalwijk trekt de handen af van Slem. Het educatiedeel van het schoenen- en lederinnovatiecentrum staat op het randje van faillissement, maar de gemeente gaat niet helpen in het afbetalen van de schulden. Dat weet het Brabants Dagblad te melden. Mocht het zover komen dat Slem niet uit de rode cijfers weet te komen, dan zal alleen het schoenenmuseum worden gered.

Slem heeft momenteel een schuld van 6,7 ton en dat bedrag kan oplopen tot 1,9 miljoen in 2019 als er niet wordt ingegrepen.

Geen draagvlak

Toen de gemeente twee weken geleden het eerste reddingsvoorstel aan het college gaf, werd het plan haast meteen al geschrapt. Er zou namelijk bijna 1 miljoen euro worden weggezet voor het innovatiecentrum, maar dat vond het college te veel. Verantwoordelijk wethouder Hans Brekelmans vindt dat er ‘geen draagvlak is om gemeenschapsgeld over te maken aan een stichting die zoveel schulden heeft gemaakt’. Verder beaamt hij dat de kans op faillissement groot is.

Directiewijziging

Een aantal weken geleden maakte Slem al bekend dat de directie volledig wordt gewijzigd en dat oprichter Nicoline van Enter het bedrijf vanaf 1 september 2017 zal verlaten. “Mede in het licht van de noodzakelijke bezuinigingen bij Slem/Museum heeft het Slem-bestuur ervoor gekozen de directiesamenstelling te wijzigen”, schreef het bedrijf toen.

Totaalconcept

De laatste tijd was Slem druk bezig een ‘totaalconcept’ te worden. Het innovatiecentrum fuseerde met het Nederlands Schoen en Leder Museum en het bedrijf opende onlangs nog een conceptstore in de thuisstad Waalwijk.