TOP

Sissy-Boy laat ruim 18 miljoen euro schuld na


Winkelketen Sissy-Boy, die vorige maand een doorstart maakte onder de Termeer Groep, laat een minimale schuld na van 18 miljoen euro.

Het schuldbedrag dat Sissy-Boy na het faillissement achterlaat, loopt ruim op in de miljoenen, zo blijkt uit het faillissementsverslag. Aan kredietverstrekker ABN Amro is het bedrijf ruim 5,2 miljoen euro verschuldigd en aan de fiscus ruim 1,2 miljoen euro. Daarnaast zijn er nog zo’n 250 schuldeisers die samen nog zo’n 12,4 miljoen euro tegoed hebben. Uiteindelijk brengt dat de voorlopige schuld op ruim 18 miljoen euro. Het schuldbedrag van Sissy-Boy is nog niet definitief, het UWV en eventuele andere preferente crediteuren moeten hun vordering nog indienen, dus de totale schuld zal nog oplopen.

Overname

De winkelketen Sissy-Boy werd begin april failliet verklaard en al vrij snel daarna overgenomen door de Termeer Groep. Zij vertegenwoordigen ook Sacha en Manfield. In het faillissementsverslag is te lezen dat zij de failliete modeketen uiteindelijk heeft overgenomen voor ruim drie miljoen euro. Het grootste gedeelte hiervan (twee miljoen euro) werd betaald voor de voorraad. De Belgische tak van Sissy-Boy werd overgenomen voor een symbolisch bedrag van één euro.

Twaalf partijen

In de periode voorafgaand aan de surseance van betaling van de Sissy-Boy Groep, zocht de directie al naar een potentiele koper voor het bedrijf. Kort nadat de laatste potentiele overnamekandidaat afhaakte, heeft de keten surseance van betaling aangevraagd. In totaal hebben zich bij de curatoren na het faillissement twaalf partijen gemeld met interesse voor een doorstart van (een gedeelte van) de activiteiten van Sissy-Boy.

Personeel en winkels

Ten tijde van het faillissement waren er 621 medewerkers in dienst, die allemaal het ontslag aangezegd hebben gekregen. De Termeer Groep liet eerder al weten aan Schoenvisie dat er minimaal 80 procent van het winkelpersoneel behouden zou worden. Ook is de intentie om alle 40 winkels in Nederland open te houden. Sissy-Boy heeft 32 reguliere winkelpanden en 8 winkels op NS-stations. Momenteel wordt er nog onderhandeld over de huurovereenkomsten door de Termeer Groep en de verhuurders.

Voorlopig is er nog niet bekend wat de exacte reden is van het faillissement, daar wordt de komende tijd nog onderzoek naar gedaan.


Sissy-Boy werd in april 2019 overgenomen door de Termeer Groep, nadat het de week ervoor failliet werd verklaard. Het lifestylemerk is daarmee het eerste niet-schoenenmerk in de portefeuille van de Termeer Groep, dat eigenaar is van Sacha en Manfield. Met de overname is Sissy-Boy weer onderdeel van een familiebedrijf, zoals het in 1982 ooit begonnen is.

Begin april werd Sissy-Boy failliet verklaard, nadat het mode- en lifestylemerk op 2 april 2019 uitstel van betaling had aangevraagd. De oud-eigenaar van het label, Brand Retail Group (BRG), probeerde het afgelopen jaar het bedrijf weer gezond te maken. Hiertoe is onder meer gesneden in de overhead, is de collectie aangescherpt en zijn investeringen gedaan in de winkels en in de online-activiteiten van Sissy-Boy. De tegenvallende verkopen eind 2018 hebben de onderneming echter ernstig onder druk gezet, waarna werd besloten om te zoeken naar een koper die bereid zou zijn om significant in Sissy-Boy te investeren.

Schoenenlabels

Ceo Ward Termeer is de vierde generatie van de Termeer Groep, dat met de merknaam Sacha al sinds 1909 aanwezig is in het Nederlandse retaillandschap. Het bedrijf is naast Sacha ook eigenaar van een ander schoenenlabel; Manfield. Sissy-Boy is daarmee het eerste mode- en/of lifestylemerk dat de Termeer Groep vertegenwoordigd.

Over Sissy-Boy

Het Nederlandse Sissy-Boy is in 1982 opgericht en is bekend om haar collectie kleding en woonaccessoires. Het bedrijf heeft ongeveer 45 eigen winkels in de Benelux en verkoopt haar collectie tevens via een eigen webshop. Er werkten ruim 600 mensen bij Sissy-Boy (circa 375 FTE); de omzet was afgelopen jaar €60 miljoen.