TOP

Sint Lucas Boxtel start met mbo-opleiding Creatief vakman

Vrijdag 3 september start de mbo-vakopleiding Sint Lucas in Boxtel de nieuwe opleiding creatief vakman. Reynier van Bommel, algemeen directeur Schoenfabriek Van Bommel en keramiek-ontwerper Kiki van Eijk, professionals die zich aan de opleiding hebben verbonden, geven daarvoor het startsein.

Sint Lucas start de mbo-opleiding (niveau 4), die in het eerste jaar breed van opzet is, met 32 studenten. Ze leren werken met textiel, keramiek, leer en restauratie en decoratietechnieken. Na dit jaar kiezen de studenten in welke materialen en technieken ze zich de volgende drie jaar specialiseren.

Naast een voltijdopleiding, start Sint Lucas dit studiejaar met de tweejarige deeltijdopleiding Tassen. Deze zal in de toekomst uitgebreid worden met de specialisaties keramiek en textiel.

Eigen bedrijf
Na vier jaar hebben de studenten een goede basis om bijvoorbeeld verder te studeren aan een hbo-(kunst)opleiding. Ook het starten van een eigen bedrijf is mogelijk. Hiermee kunnen ze hun eigen ideeën verder ontwikkelen, of werken ze in opdracht van een klant aan diverse projecten. Tijdens de opleiding is er daarom veel aandacht voor het ontwikkelen van de ondernemersvaardigheden van studenten. Gastdocenten die bij de opleiding betrokken zijn, zullen vanuit hun eigen ervaring studenten kennis laten maken met materiaal, techniek en ondernemerschap.

Doel van de opleiding is het creatief vakmanschap in Nederland te behouden en nieuwe impulsen te geven. Naast Sint Lucas nemen ook het Hout- en meubileringscollege in Amsterdam en de Vakschool Schoonhoven deel aan dit initiatief.

Creatief vakmanschap
SVGB kennis- en opleidingencentrum heeft samen met deze drie scholen, musea, bedrijven en belangen- en brancheorganisaties uit de creatief-technische sector in 2009 het initiatief genomen om creatief vakmanschap op de kaart te zetten. Onder de paraplu van creativiteit, techniek en ondernemerschap biedt Sint Lucas opleidingen voor communicatie- & reclamevormgeving, ruimtelijke en interieurvormgeving en restauratie, decoratie & creatief vakmanschap.