TOP

Scholier heeft liever cool en hip dan ergonomisch verantwoord

Scholieren maken zich niet druk over ergonomie, pasvorm en veiligheid. Die gaan voor cool en hip. Een combinatie tussen beide bewerkstelligen lijkt een kunst.

Weet je dat een schooltas niet zwaarder mag zijn dan tien procent van het totale lichaamsgewicht van een scholier? Dit is het advies van ergotherapeuten die waarschuwen voor een te zware belasting van de kinderrug. Die rug ik kwetsbaar omdat kinderen nog in de groei zijn, en uit de praktijk blijkt dat kinderen nogal eens behoorlijk zware rugzakken met zich meedragen naar school. Dat wordt afgeraden.

Dat neemt niet weg dat deze tassen, ook al zijn ze hier goed voor uitgerust met stevige gewatteerde schouderbanden en van een sterk materiaal gemaakt, een modieus uiterlijk hebben. Het is immers de angst van veel scholieren, dat iets wat functioneel en goed is, truttig of oubollig lijkt. Er niet cool genoeg uitziet.

Naast de rugzak is de shopper tas trend op het schoolplein

Toch; eerlijk is eerlijk, binden veel scholieren maar zelden de onderste band met kliksluiting over hun buik vast. Die band kan ervoor zorgen dat daarmee het gewicht van de tas goed over de rug wordt verdeeld, en juist ergonomisch verantwoorde rugzakken hebben zo’n band. Maar hé, dat staat niet cool. Is niet hip. Dat laten ze liever. Als dat wel zou moeten dan dragen ze liever een shopper tas in de hand of over de schouder die tegenwoordig ook weer trend is op het schoolplein.

Met schoenen is het niet anders. Goede en stevige schoenen die comfortabel zijn en de voeten beschermen kunnen maar beter ook ‘hip’ zijn. Anders verdwijnt voor scholieren de schoen naar de categorie ‘saai’ en ‘tuttig’.

Klittenbandschoenen zijn uit de tijd van de luiertas

Niet voor niets doen fabrikanten er alles aan om voor scholieren het schoeisel zo trendy mogelijk te laten zijn, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit ervan. Ga er maar aanstaan. De jeugd wil bijvoorbeeld geen klittenband meer (dat is uit de tijd dat er nog sprake was van de luiertas) ook al is dat wel zo gebruiksvriendelijk. Veters moeten het zijn en dan ook nog op een bepaalde manier geregen en gestrikt. Of soms zelfs juist niet gestrikt.

Ergonomisch verantwoord klinkt in de oren van de moderne scholier als not done. En gelijk als met de schooltas, zal het hem of haar over het algemeen een worst wezen. Knappe fabrikant die daar een coole variatie op weet te maken.