TOP

Schoenontwerper Jan Jansen ontvangt Karel de Grote Oeuvreprijs

Schoenontwerper Jan Jansen heeft vrijdag 21 mei in de Sint Stevenskerk in Nijmegen de Karel de Grote Oeuvreprijs ontvangen uit handen van Thom de Graaf, de burgemeester van Nijmegen.

De Graaf noemde de schoenen van Jan Jansen opvallend, tijdloos en ‘een beetje stout’ en verklapte dat bijna alle wethouders schoenen van Jan Jansen in de kast hebben staan.

Tweeduizend paar
Jan Jansen (Nijmegen, 1941) maakte vijftig jaar geleden zijn eerste paar schoenen in Nijmegen. Meer dan tweeduizend paar later ontwerpt hij nog steeds schoenen. De internationaal bekende schoenontwerper bekleedt een leerstoel op de Bunka Fashion Academy in Tokyo en geeft les aan de Ars Sutoria School in Milaan.

Op verzoek van de burgemeester tekende Jan Jansen ook het Boek van Nijmegen, waarin zeer gerenommeerde Nijmegenaren verzameld worden.

10.000 euro
Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen kent elke drie jaar de Karel de Grote Oeuvreprijs toe. Ze worden hierbij geadviseerd door de Adviescommissie Cultuurprijzen. De winnaar van de Karel de Grote Oeuvreprijs ontvangt 10.000 euro.