TOP

Schoenmaker Theo Frijn opnieuw Europees kampioen

Theo Frijn heeft de Gouden prijs gewonnen bij de Europese Vakwedstrijd voor Schoenmakers 2021. Zijn werk werd beoordeeld met een 9,6 en daarmee sleepte hij voor het tweede jaar op rij de prijs in de wacht.

De Europese Vakwedstrijd voor Schoenmakers wordt elk jaar in Nederland georganiseerd door de Nederlandse Schoenmakers Vereniging en de Dutch Shoe Academy. Dit jaar met een deelnemersveld van schoenmakers uit natuurlijk Nederland, maar ook uit Duitsland, Amerika, Zwitserland en België.

De schoenherstellersbranche en de Dutch Shoe Academy willen met de vakwedstrijd het imago, de reputatie en de kwaliteit van het schoenherstellersambacht bevorderen. De wedstrijd vestigt de aandacht op de kwaliteit in het vak: van schoenreparaties tot de laatste methodes in de productie van handgemaakte schoenen. Deelnemers tonen hun technische kennis en hun vaardigheden op het gebied van maatwerk en reparatiewerk.

Goud met 192 punten

Er zijn prijzen te verdelen in de categorieën schoenreparatie Werkgevers en Werknemers, leerlingen Schoenhersteller eerste- en tweedejaars, leerlingen Shoe Developer, Maatwerk en Specials reparatiewerk. De ingezonden wedstrijdstukken werden gejureerd door een vakjury en op tien verschillende criteria beoordeeld. Voor de jury was dit reden om de inzending van Theo Frijn in de categorie werkgevers en werknemers met goud te bekronen. Daarbij scoorde hij Goud met 192 punten. Dat is een 9,6 gemiddeld.

Opnieuw succesvol

Theo Frijn is werkzaam bij familiebedrijf De Vakschoenmaker in Amsterdam en is ook regelmatig in de vestiging in Baarn te vinden. Hij viel eerder in de prijzen, want met de winst herhaalt hij het succes van 2020 toen hij zich ook winnaar van de vakwedstrijd mocht noemen. De Gouden prijs was niet de enige prijs die Theo Frijn in ontvangst mocht nemen. Omdat hij het hoogste aantal punten heeft behaald in de categorie Werkgevers/Werknemers, is ook de NSV prijs voor hem. Ook vorig jaar ging hij er al met de NSV prijs vandoor.

Zijn prijs kon hij dit jaar overigens niet persoonlijk in ontvangst nemen. De bedoeling was om de uitslag tijdens het Schoenmakersdiner van de Nederlandse Schoenmakers Vereniging bekend te maken vanwege het coronavirus kon dit echter geen doorgang vinden. Daarom werd zondag 21 juni de uitslag online bekend gemaakt.

Beste leerling

Daarnaast was er nog een andere bijzondere prijs aan een Nederlandse deelnemer uit te reiken. Daan Pfrommer van Pfrommer Schoen en Sleutelservice uit Harderwijk behaalde Goud in de categorie Leerlingen met 194 punten, een gemiddelde van 9,7. Omdat hij in deze categorie het hoogste aantal punten behaalde, werd hij tevens onderscheiden met de Dutch Shoe Academy prijs. Daan is leerling op de opleiding Shoe Developer van de Dutch Shoe Academy in Utrecht.

Beeld: Theo Frijn