TOP

Schoenenreus voor de tweede keer failliet*

Schoenwinkelketen Schoenenreus is donderdag 29 januari 2015 door de rechtbank in ’s Hertogenbosch failliet verklaard.

Schoenenreus kreeg dinsdag 27 januari  2015 nog uitstel van betaling. Sinds die datum zijn alle 140 winkels in Nederland en België gesloten. Curator Bas van Dooren zag geen toekomstmogelijkheden meer en vroeg donderdag 29 januari 2015 het faillissement aan. Dat meldt NRC Handelsblad.

Eerder faillissement

Eind januari 2013 werd Schoenenreus ook al failliet verklaard vanwege ”een teruglopende omzet en een schuld van ruim 10 miljoen euro, veroorzaakt door de eurocrisis, de concurrentie van onlinewinkels en een teruglopend consumentenvertrouwen”.

Op dezelfde dag dat het faillissement werd uitgesproken, maakte de discountschoenenketen in afgeslankte vorm een doorstart. Zo’n vijfhonderd van de 1500 werknemers raakten hun baan kwijt. Investeerders Synergia, Eric Companjen en Paul Schouwenaar bliezen de schoenwinkelketen nieuw leven in. Van de 206 filialen werden er 65 definitief gesloten.

De overgebleven filialen werden vernieuwd en het assortiment werd aangepast. Zo werden er meer sportschoenen van A-merken aangeboden en verdween de kleding uit de winkels. Daarnaast werd een nieuwe webwinkel geopend.

Historie

Schoenenreus werd in 1969 opgericht door René de Vroomen, onder de naam Schoenverkoop Nederland bv. Vanaf 1 januari 1976 heet het bedrijf Schoenenreus bv. Er openden steeds meer filialen. Ook werden er enkele bedrijven overgenomen, waaronder Shoemax, Schut Schoenen, Schoenkoning en Schoenexpres. Daarmee  groeide Schoenenreus uit tot één van de grootste Nederlandse schoenenketens.

Sinds 2003 is de schoenenketen ook in België actief. In 2007 verkocht oprichter René de Vroomen zijn bedrijf aan European Retail Shoe Company (ERSC). Na het faillissement in 2012 werd het bedrijf overgenomen door New Giant, eigendom van private-equitybedrijf Synergia en drie investeerders.