TOP

Schoenenreus maakt doorstart in afgeslankte vorm

De winkelketen Schoenenreus maakt een doorstart. Met minder winkels, een aangepast assortiment en een nieuwe strategie wil het bedrijf de toekomst veilig stellen.
Donderdagavond was er al witte rook bij Schoenenreus, na het faillissement van donderdagochtend. Het bedrijf zal een doorstart maken, maar wel in afgeslankte vorm. Van de 206 winkels gaan er 65 dicht, waarvan tien in België. Er komt een nieuwe strategie waarbij de focus op online verkoop komt te liggen. Ook de nieuwe winkelformule, die al in 17 winkels is toegepast, wordt verder uitgerold.
“Het assortiment wordt aangepast, zodat dit meer aansluit op hedendaagse modetrends. Zo wordt er meer focus gelegd op (sport)schoenen en accessoires van A-merken en minder op kleding. Deze strategie is vorig jaar ontwikkeld, maar zal nu versneld worden geïmplementeerd,” laat het bedrijf weten in een persbericht. De investeerders, het bedrijf Synergia van Eric Companjen en Paul Schouwenaar, hebben toegezegd verder in het bedrijf te zullen investeren.

Personeel
De doorstart betekent wel dat 500 van de 1500 werknemers het bedrijf zal moeten verlaten. Op dit moment is nog niet bekend welke vestigingen er open blijven en welke er sluiten. Afgelopen vrijdag waren alle winkels van het bedrijf weer open. Volgens FNV Bondgenoten is het een ‘koude sanering’. De vakbond laat weten dat het aanwijzingen heeft dat vooral het duurdere personeel de laan uit wordt gestuurd. Volgens Omroep Brabant wil FNV een onderzoek instellen naar het faillissement.

Twee weken geleden werd door de rechtbank uitstel van betaling verleend aan het Udense schoenenbedrijf. De keten verkeert volgens bewindvoerder en curator Te Biesenbeek in financiële problemen door een teruglopende omzet die veroorzaakt is door de eurocrisis. Ook de concurrentie van onlinewinkels en een teruglopend consumentenvertrouwen spelen het bedrijf parten.