TOP

Schoenen wassen een goed idee?

De laatste jaren blijven de lichtgekleurde sneakers aardig in het modebeeld hangen. Waar vroeger de witte gympen of sneakers vooral in de zomer werden gedragen, kan dat nu eigenlijk het hele jaar door. Heel leuk natuurlijk, maar hoe zit het dan als het slecht weer is? Op een gegeven moment zijn ze bijna niet meer schoon te krijgen.

In de wasmachine

Schoenen kunnen nog helemaal in orde en nog steeds trendy zijn, maar ook zo vies zijn dat ze met de hand niet meer schoon te krijgen zijn. Een vieze spijkerbroek wordt in de was gegooid, maar kan dat ook met schoenen? Het kan ook zijn dat ze niet eens zo vies zijn, maar gewoon een enorme zweetlucht bij zich dragen. Op zich is dat niet zo vreemd met 250.000 zweetklieren in de voeten die gemiddeld 250 ml zweet per dag produceren. Vers zweet stinkt niet, maar zodra er bacteriën of schimmels bijkomen, dan wel. En een broeierige schoen is een ideale plek voor bacteriën en schimmels.

Hou rekening met een aantal zaken

In de bovenstaande gevallen kan de wasmachine uitkomst bieden. Het is wel verstandig om met een aantal zaken rekening te houden om te voorkomen dat de schoenen kapotgaan in de wasmachine of dat de wasmachine zelf kapot gaat. Een wasmachine kopen kan een dure aangelegenheid zijn en van de schoenen is het ook zonde. Ook niet iedere schoen is geschikt om in de wasmachine te stoppen. Bij sneakers van stof of een synthetisch materiaal kan dat vaak wel, bij lederen of suède leren schoenen beslist niet.

Volg de volgende aanwijzingen op als de schoenen in de wasmachine gewassen moeten worden:

– Haal allereerst de veters en de losse zolen uit de schoenen. Deze moeten apart en met de hand gewassen worden.

– Haal aan de buitenkant van de schoen eerst het ergste vuil weg met een zachte borstel en een sopje.

– Let op dat alle steentjes, zand of andere harde viezigheid van de schoenen af is. Dit is namelijk slecht voor de wasmachine.

– Stop de schoenen in een dichtgeknoopte kussensloop of een andere afgesloten zak waar het water doorheen kan. Ook dit is voor het behoud van de wasmachine.

– Gebruik vloeibaar wasmiddel en beslist geen wasverzachter. Kies altijd een lage temperatuur en een programma voor de fijne was, zonder centrifugeren!

– Laat ze gewoon op kamertemperatuur drogen, ook al duurt dat soms twee dagen.

Risico’s van het wassen in de wasmachine

Er zitten wel risico’s aan het wassen van schoenen in de wasmachine. Het materiaal kan beschadigen of de lijm kan op bepaalde plekken loslaten. Kleuren kunnen uitlopen of vervagen. De schoenen kunnen ook kromtrekken of krimpen. De wasmachine kan beschadigd raken of kapotgaan. Met het volgen van de bovenstaande aanwijzingen wordt de kans op deze problemen een stuk kleiner, maar er blijft altijd een risico aanwezig.