TOP

Schoenen-ABC: De technieken [deel 2]

Schoenen ontwerpen is een specialistische wereld waarin allerlei termen rondvliegen die niet iedereen kent. Veel komen vooral uit de Italiaanse taal, om de ambacht extra te benadrukken. Dit keer komen verschillende technieken aan bod: van Sachetto tot Wholecut.

‘Schoenmaker blijf bij je leest’, is de uitdrukking. Maar iedereen die schoenen wil maken, komt voor  een grote uitdaging te staan. Het vak is niet alleen lastig omdat je 3D moet ontwerpen, maar ook omdat er veel woorden gebruikt worden die we in de normale Nederlandse taal niet gewend zijn. Schoenvisie zet een aantal interessante woorden op een rijtje. Dit keer deel 2 van de vele technieken die we kennen.

Norwegian Construction

Ook al doet de naam anders vermoeden, de Norwegian Construction wordt vaak gebruikt bij Italiaanse schoenen. Bij deze techniek zijn er twee stikranden te zien die de upper aan de zool vastmaakt. Ten eerste wordt de welt – een dunne strook leer – aan de buitenkant van de schoen gestikt en verbindt de upper en de binnenzool. Een tweede stikrand verbindt de welt, de upper en de buitenzool. Deze techniek zorgt gegarandeerd voor waterdichtheid.

Sacchetto

Sacchetto betekent in het Italiaans ‘kleine zak’. De techniek wordt niet vaak gebruikt en is ook duurder dan andere maakwijzen. Bij sacchetto wordt het voeringsleer namelijk als een zakje in de schoen bevestigd. Dit zorgt voor flexibiliteit en extra comfort.




Stansen

Stansen is het uitsnijden van een upper door middel van een stans.

Watertong

Bij een watertong zit de tong aan de zijkanten vast aan de upper waardoor er geen water in de schoen kan komen.

Wholecut

Bij Wholecut wordt de upper uit één stuk leer gemaakt. Dit stuk leer wordt om de leest heen getrokken totdat het de juiste vorm heeft. Omdat je voor deze techniek meer leer nodig hebt, is het ook duurder dan wanneer je kleine stukken materiaal gebruikt. Dit zorgt er echter wel voor dat de drager geen last heeft van naden.

Wijdtematen

Vooral in de comfortschoenen wordt veel gebruik gemaakt van wijdtematen. Sommige voeten zijn nou eenmaal breder dan anderen:
E – valt iets slanker

F – valt gemiddeld
G – valt iets breder

H – is extra breed


Lees ook:

Schoenen-ABC: De basics
Schoenen-ABC: De modellen [deel 1]
Schoenen-ABC: De modellen [deel 2]
Schoenen-ABC: De materialen [deel 1]
Schoenen-ABC: De materialen [deel 2]
Schoenen-ABC: De technieken [deel 1]