TOP

Schoenen-ABC: De technieken [deel 1]

Schoenen ontwerpen is een specialistische wereld waarin allerlei termen rondvliegen die niet iedereen kent. Veel komen vooral uit de Italiaanse taal, om de ambacht extra te benadrukken. Dit keer komen verschillende technieken aan bod: van Blake Stitched tot Goodyear Welted.

‘Schoenmaker blijf bij je leest’, is de uitdrukking. Maar iedereen die schoenen wil maken, komt voor  een grote uitdaging te staan. Het vak is niet alleen lastig omdat je 3D moet ontwerpen, maar ook omdat er veel woorden gebruikt worden die we in de normale Nederlandse taal niet gewend zijn. Schoenvisie zet een aantal interessante woorden op een rijtje. Dit keer deel 1 van de vele technieken die we kennen.

Blake Stitched

Bij Blake Stitched wordt de upper aan de binnenzool vastgemaakt en direct aan de buitenzool genaaid – in plaats van aan een tussenliggende rand. Hierdoor is de schoen lichter, dunner en soepeler. Het is een simpele constructie waardoor het ook goedkoper is. Daar tegenover staat echter wel dat de schoen minder waterproof is en minder duurzaam.

Cemented

Cementing is de goedkoopste, snelste en meest gebruikte constructie. Nadat de upper om een leest heen zit, wordt de zool er aan vast gelijmd. Het nadeel is echter wel dat de zool sneller loslaat van de bovenkant en het valt niet te repareren.

Geleng

Het geleng is het gedeelte tussen de bal en de hak van de schoen welke de grond niet raakt. Het stuk moet stevig zijn en niet doorzakken.

Goodyear Welted

Goodyear Welted is de oudste en de meest arbeidsintensieve maakwijze, maar wel de meest duurzame. Bij deze techniek worden de binnenzool en de upper aan elkaar vast gemaakt door middel van een strook leer (welt). Hierna wordt de welt aan de buitenzool genaaid. Doordat alle onderdelen gestikt zijn en niet gelijmd, blijven de natuurlijke eigenschappen van het leer bewaard. Daarnaast is de techniek ook duurzaam en waterbestendig. Door het extra werk en de extra materialen is Goodyear Welted wel duurder.